Ministar otvorio dom i menzu u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvuci nevjerojatno, ali studenti u Puli od ponedjeljka imaju svoj studentski dom i menzu koje su posljednjih nekoliko dana sami gradili. Performansom svecanog otvaranja "doma i menze" izgradenih od siporeksa, s lišcem i granjem umjesto krova, pulski studenti ukazali su na neispunjeno obecanje resornog ministarstva i podsjetili da su još uvijek jedini studenti u Hrvatskoj koji nemaju dom i menzu.

Kao i kod pravog otvaranja, prije rezanja vrpce govor je održao "ministar", a prethodno je otpjevana himna Nezavisne studentske inicijative koja je u ponedjeljak zapocela drugi tjedan blokade sveucilišta.

- Zahvaljujem na strpljenju što ste toliko godina cekali da se otvore dom i menza u Puli. Ovakav dom nema ni jedan Harvard u Americi, a ja to znam jer sam bio u Americi, kazao je student koji je utjelovio ministra obrazovanja i sporta. Nakon svecane predaje kljuceva u dom je ušao prvi njegov stanar, a studenti su imali prilike okusiti hranu u tek otvorenoj menzi na cijem su jelovniku bili slani štapici i keksi.

Poruka je bila jasna, pulskim studentima je dosta obecanja nadležnih te se nadaju da ce uskoro poceti gradnja pravog doma i menze, jer oni više cekati ne mogu.

- Mnogo nas je u podstanarstvu, placamo stanarinu oko 1.000 kuna i to bez režija! Vecina nas radi kako bi uspjela ovdje studirati, a dodatni je problem što s Bolonjom nemaš kada raditi jer si obavezan dolaziti na predavanja. Kuci idemo jako rijetko jer nemamo novca za kartu, povratna autobusna karta košta oko 500 kuna. Kad zbrojimo hranu i ostale troškove, mjesecno nam treba oko 3.000 kuna, rekle su nam studentice iz Slavonije.


Podijeli: Facebook Twiter