Ministar Ostojić: U veljači natječaj za Saccorgianu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iznenađujuća vijest, koju je krajem studenog prošle godine objavio ministar turizma Veljko Ostojić, da će država uskoro raspisati natječaj za pravo građenja na pulskoj lokaciji Saccorgiana, koja se nalazi između Zlatnih stijena i Verudele, počinje poprimati ozbiljne konture.

Najavu budućih ulaganja pojasnio je jedini istarski ministar prilikom posjeta jednoj od najvećih turističkih burzi na svijetu, onoj londonskog World Travel Marketa. Tamo je, naime, najavio da se na lokaciji Saccorgiana budućem investitoru neće prodati zemljište već dati u pravo građenja na rok od 99 godina, a procijenio je da bi vrijednost ove investicije mogla biti oko 50 milijuna eura.

Za sve je, pa i u Puli, ta vijest bila veliko iznenađenje jer se o projektu Saccorgiana i planovima Ministarstva turizma i Vlade Republike Hrvatske nije apsolutno ništa znalo. No, Ostojić je nakon objave učinio i konkretne korake da bi se ovaj projekt realizirao pa je tako upravo jučer na temu Saccorgiane imao sastanak s nadležnim tijelima u Ministarstvu turizma. A kako saznajemo od njega nakon sastanka, natječaj za tu lokaciju trebao bi biti objavljen početkom veljače.

- Trenutno pripremamo sve potrebne dokumente i ako sve bude u redu, odnosno, ako se u međuvremenu ne pojave neke prepreke, tender za natječaj bit će uskoro spreman. Očekujemo da bi to trebalo biti početkom idućeg mjeseca, bio je kratak ministar Ostojić.

Inače, zemljište Saccorgiane je u državnom vlasništvu, tek mali dio je u vlasništvu Grada, ali bez mogućnosti gradnje. Riječ je o potpuno čistoj zoni na 14 hektara, gdje je pulskim prostornim planom na osam hektara građevinskog zemljišta predviđena turistička zona na kojoj se mogu graditi objekti s ukupno 800 kreveta.

Grad Pula još je 2008. godine usvojio PPU i GUP u kojima je ta zona definirana kao T1 - zona turističke namjene s mogućih 800 postelja, predvidjevši da se ona stavi u funkciju za razvoj Pule. Doduše, lokaciju treba u potpunosti komunalno opremiti, ali za razliku od područja Brijuni rivijere, postojeća infrastruktura je prilično blizu.

Iako je riječ o infrastrukturi Arenaturista, koji će vjerojatno i sam biti zainteresiran za zaokruživanje turističkih objekata od Splendida preko Zlatnih stijena i Saccorgiane do Verudele i Punta Verudele, to bi zapravo mogla biti i prednost. U svakom bi slučaju to donijelo Puli niz dobrobiti, od novih radnih mjesta, plaćanja komunalnog doprinosa i naknade do otvaranja atraktivnosti lokacije. (pišu Goran ROJNIĆ i Barbara BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter