Ministar Ostojić podupire izgradnju pulske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz hrvatske Vlade uskoro bi trebala stići jamstva za kreditna zaduženja radi izgradnje nove pulske bolnice, a projekt ima punu potporu ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića, potvrđeno je istarskom izaslanstvu na današnjem sastanku u Zagrebu. S ministrom Ostojićem razgovarali su Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave i predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice, pulski gradonačelnik Boris Miletić te ravnatelj bolnice prim. mr. Lems Jerin.

"Jamstva" velim, jer se sad ispostavilo da je, uz jamstvo za 300 milijuna kuna kredita kod Erste banke, garancija države potrebna i za drugih 300 milijuna kuna odobrenih od HBOR-a, Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Da bi potpisala prvo jamstvo, Vlada čeka mišljenje svog Ureda za zakonodavstvo, ministarstava financija i vanjskih poslova te Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a kad HBOR dobije potvrdu iz EIB-a, Europske investicijske banke, i drugo će jamstvo morati proći istu proceduru.

Dakle, postupak se još odužio i posve je jasno da do isteka građevinske dozvole, do konca travnja, nije moguće obaviti natječaj za izvođače gradnje.

- Moramo početi konzumirati tu dozvolu, dakle po njoj početi raditi. Nećemo čekati okončanje natječaja za izvođače gradnje, već ćemo neke radove započeti iz vlastitih sredstava prije isteka dozvole. U protivnom morali bismo ponavljati cijelu proceduru, sve bi se odužilo, a ne znam koliko bi koštalo. Ne znam, recimo, treba li ponovno platiti vodopravnu naknadu, a samo to iznosi oko dva milijuna kuna, ali tu varijantu ne bih niti razmatrao, rekao nam je Valerio Drandić nakon sastanka u Zagrebu, kamo su predstavnici iz Istre krenuli po odgovore iz prve ruke.

Prema priopćenju pristiglom iz Grada Pule, "ministar se pozitivno izrazio o potrebi sudjelovanja Istarske županije i Grada Pule u procesu izgradnje nove Opće bolnice u Puli i njezinog opremanja, posebice računajući na potrebu korištenja sredstava EU-fondova".

Nakon sastanka u Zagrebu optimističan je bio i gradonačelnik Miletić.

- Jako sam zadovoljan pozitivnim tonom kojim se ministar izrazio o potrebama građana Istarske županije i potrebi izgradnje nove bolnice. Ovo je pozitivan iskorak i mi smo sada puno mirniji", rekao je Miletić, misleći pritom i na predstojeću sanaciju pulske bolnice te bojazan lokalne vlasti da bi ona mogla dovesti do smanjenja razine zdravstvene zaštite građana Istre.

Podsjetimo, jedinoj bolnici u Istri s početkom ove godine ponovno je smanjen limit i sad iznosi 15,2 milijuna kuna mjesečno, a već desetljeće odobrava joj se manji proračun nego drugim jednako rangiranim bolnicama u zemlji. (D. PALIBRK)

Kredit kod Erste banke nije upitan

Upitan o hodogramu predstojećih aktivnosti oko nove pulske bolnice Valerio Drandić kaže da će procedura natječaja potrajati dosta dugo, jer je riječ o poslu velike vrijednosti koji iziskuje najduže zakonske rokove.

- Natječaj bi trebao biti otvoren minimalno 60 - 70 dana, onda treba proteći žalbeni rok, a treba nam i vrijeme za obradu pristiglih ponuda. Natječaj će biti otvoren za domaće i inozemne tvrtke registrirane u Hrvatskoj, a s obzirom na zahtjevnost projekta, vjerujemo da će se javiti samo najjače tvrtke. Tako će biti postavljeni i uvjeti natječaja, objasnio je Drandić.

Na pitanje hoće li se zbog smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatske promijeniti već dogovoreni kreditni uvjeti za zaduživanje kod Erste banke odgovara niječno.

- Čim se dobije jamstvo, ide se na potpisivanje ugovora. Banka nam to nije potvrdila, ali nas nije ni obavijestila o povlačenju ili kakvoj promjeni, znači da ostaje pri ponudi koju je dala, veli Drandić.


Podijeli: Facebook Twiter