Ministar obišao najveća turistička gradilišta u Istri

Ministar turizma Anton Kliman u obilasku gradilišta hotela Amarin u Rovinju s direktorom Maistre Tomislavom Popovićem (M. M.)
Ministar turizma Anton Kliman u obilasku gradilišta hotela Amarin u Rovinju s direktorom Maistre Tomislavom Popovićem (M. M.)

Hrvatsku očekuje više nego odlična sezona moglo se čuti u ponedjeljak od ministra turizma Antona Klimana, ali i direktora dviju velikih hotelskih kuća- Željka Kukurina iz porečke Valamar Riviere te Tomislava Popovića iz rovinjske Maistre. Ministar Kliman jučer je, naime, obišao trenutno najveća turistička gradilišta u Istri - kamp Lanterna u Taru koji posluje u sklopu Valamar Riviere te novi Maistrin obiteljski hotel Amarin u Rovinju.

- Najave za sezonu su odlične. S turističkog sajma u Münchenu dobili smo odlične najave. Idući mjesec održava se sajam u Berlinu i isto tako očekujemo dobre vijesti. Ujedno, pojačali smo aktivnosti na svim tržištima koja su nam interesantna, pogotovo za pred i posezonu. Pokušat ćemo se pozicionirati na tržištima koje neki naši konkurenti gube kako bismo preduhitrili akcije nekih naših konkurenata s dumpingom cijena i subvencijama. Moramo, dakle, jako brzo reagirati, a tu će svoju ulogu morati odigrati Hrvatska turistička zajednica. Mislim da ćemo znati odgovoriti izazovima, kazao je Kliman u kampu Lanterna nakon što je obišao novi bazen, glamping zonu, novi obiteljski vodeni park, plažu te moderne komforne mobilne kućice.

Čak 86 milijuna kuna ulaganja u Lanternu

U sve te sadržaje ove godine Valamar Riviera  ulaže čak 86 milijuna kuna što je najveća pojedinačna investicija u kamping sektoru u državi i njime će kamp dobiti četiri zvjezdice. Ukupno ova tvrtka u 2016. u svoje kampove, hotele i turistička naselja investira čak 262 milijuna kuna.

- Ovaj je kamp i dosad bio jedan od tri najbolja kampa u Hrvatskoj, a jedan od 30 najboljih u Europi i siguran sam da će ove investicije unaprijediti njegovu ponudu. Nadamo se da će sve ovo što smo uložili, doprinijeti da se poveća broj gostiju, ali i da se poveća potrošnja. Ovaj proizvod cilja na goste više platežne moći, kazao je Kukurin.

Inače, ovaj je kamp član udruženja Leading Camping Europe i dobitnik je niza nagrada za kvalitetu, uključujući nagrade ADAC/ANWB za najbolji kamp za 2013., 2014., 2015. i 2016. godinu. Kukurin pozdravlja i najavu ministra turizma da će se čim prije riješiti i pitanje turističkog zemljišta zbog čega su mnoge investicije u kampove blokirane.

- Jedan od primjera kako turizam u Hrvatskoj treba izgledati je i primjer kampa Lanterna. Kroz ove investicije podiže se kvaliteta, a time su veće cijene. To posljedično znači veće prihode tvrtke, državnog proračuna, veće zapošljavanje i bolje pozicioniranje na tržištu. Kroz strategiju razvoja turizma opredijelili smo se za dizanje kvalitete u hotelima, kampovima, privatnom smještaju, nautičkom turizmu i svemu ostalome. Idemo dakle u smjeru višeg turizma i gostiju više platežne gosti. Što se tiče zakona o turističkom zemljištu, do kraja ove godine pokušat ćemo zakon pustiti u Sabor. Čim prije ćemo formirati radne grupe koje će raditi na tom problemu jer je to neiskorišteni potencijal i kočnica u razvoju turističkih tvrtki, najavio je Kliman.

Amarin se otvara sredinom srpnja

Nakon posjeta Valamarovom kampu Lanterna, ministar je posjetio obiteljski hotel Amarin, kojeg u Rovinju gradi Adrisova turistička kompanija Maistra. Radi se o jednoj od najvećih investicija koje su trenutno u turizmu u jeku. Riječ je o svojevrsnoj greenfield investiciji, budući da se novi objekt gradi iz temelja na mjestu nekadašnjeg starog hotela Valdaliso iz 1980. godine, koji je srušen krajem protekle sezone. U ovaj objekt Maistra ulaže čak 300 milijuna kuna, a predstavljat će novi vrhunski proizvod ove tvrtke, ali i Rovinja, namijenjen obiteljima s djecom. Novi će hotel raspolagati s 280 smještajnih jedinica veličine od 28 do 47 četvornih metara u koje će se moći smjestiti 560 gostiju.

- Ovo je naš najveći projekt ove godine i bit će sastavni dio obiteljskog resorta. Radi se o obiteljskom hotelu kapaciteta 280 smještajnih jedinica. Trudit ćemo se da ga otvorimo za ovu sezonu. Rok je 1. srpanja, a zasad pratimo rokove. Trenutno na gradilištu gotovo 24 sata na dan radi 400 radnika. Sredinom srpnja trebali bismo primiti prve goste, kazao je Popović koji je naglasio kako je Amarin namijenjen obiteljima s djecom, upravo radi svojih sadržaja. Također, bit će prilagođen cjelogodišnjem poslovanju.

Većina smještajnih jedinca bit će obiteljski tip soba, hotel će nuditi i razna igrališta i igraonice, vanjske i unutarnje bazene s oazama, rijekama i vodopadima. Tu će biti i mini adrenalinski park, rekreativne staze kroz šumu, wellness centar, četiri ugostiteljska objekta s posebnim menijem za najmlađe, te mnoštvo drugih sadržaja.

Popović također najavljuje da će za Maistru 2016. biti odlična godina.

- Prema najavama za ovu sezonu, u laganom smo plusu u odnosu na 2015. godinu. A znamo da je prošla godina bila prilično dobra. Dakle, nema bojazni i straha. Ove godine su nam praznici drugačije raspoređeni, pa bismo mogli imati mali problem na početku sezone jer Uskrs pada rano. Međutim, računam da bismo početkom srpnja trebali uloviti ritam i brojke od prošle godine, kazao je Popović.

Inače, cilj je Maistre u ove dvije godine uložiti dodatnih 1,6 milijarde kuna kako bi više od 95 posto hotelskih kapaciteta bilo na razini usluge i ponude četiri i pet zvjezdica. Ove jeseni trebalo bi početi i rušenje hotela Park u samom gradu, te njegovo uređenje u luksuzni objekt koji bi nastavio nisku Maistrinih hotela s četiri i pet zvjezdica.

Ukupnim investicijama u hrvatski turizam u ovoj godini itekako je zadovoljan i sam ministar.

- Investicije za ovu godinu u turistički sektor planiraju se na razini 670 milijuna eura prema našoj anketi, odnosno oko 35 posto više nego što je to investirano prošle godine. Raduju me naravno investicije u hotelski sektor jer nam je svakako cilj povećanje udjela hotelskog smještaja i podizanje na najmanje 18 posto u ukupnom udjelu do 2020. godine. Prema našim podacima u Istarskoj županiji ove će se godine u turizam uložiti oko 22 milijuna eura, a najveći investitori na području cijele Hrvatske su Istraturist Umag d.d., Maistra d.d., Valamar Riviera d.d. te Arenaturist d.d., zaključio je Kliman. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter