Ministar obecao besplatni studij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi studenti koji redovito upišu iducu akademsku 2010./2011. godinu, studirat ce bez participacije, izjavio je veceras ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, te je, vezano uz ostale studentske zahtjeve, najavio i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa.

"Od iduce akademske godine redoviti studenti nece više placati participaciju, što ce omoguciti novi zakon o sveucilištima koji ce potpuno reorganizirati sustav i otvoriti nove nacine financiranja", najavio je ministar Fuchs gostujuci u središnjem Dnevniku HTV-a.

Ministar smatra da unutar postojeceg državnog proracuna i ukupnog budžeta koji se izdvaja za sveucilišta, postoji dovoljno prostora da se to ostvari.

Dakle svi upisuju prvu godinu besplatno, a ako ne padaju ni dalje ne placaju ništa, naglasio je ministar Fuchs. To ce omoguciti da svi studenti krenu s istih startnih pozicija, dodao je.

Najavio je i kako više nece biti studenata upisanih po posebnim potrebama, koji su bili osudeni da svoje studiranje do diplome placaju bez obzira na uspjeh.

"Svima cemo omoguciti jednake uvjete u startu, a samo uspješni, koji redovito budu izvršavali obveze, i dalje ce studirati besplatno", kazao je ministar Fuchs.

Napomenuo je kako su studentski prosvjedi upozorili na nepravdu, te da ce se to sada ispraviti. Medutim, zahtjeve studenata zagrebackog Filozofskog fakulteta da se svim studentima omoguci besplatno studiranje bez obzira na uspješnost, ocijenio je nerealnim.

Komentirajuci studentsko nezadovoljstvo vezano uz studijske programe unutar bolonjskog procesa, rekao je kako je niz primjedaba opravdano, te je najavio skoru reviziju programa.

"Vec smo inicirali neke razgovore s rektorima da sveucilišta pokrenu reviziju studijskih programa, i to ce se sigurno pokrenuti u skorije vrijeme", rekao je Fuchs.

Odbacio je mogucnost svoga dolaska na studentske plenume, naglasivši kako je teško razgovarati s masom, ali je javno pozvao studentske predstavnike da dodu u Ministarstvo na razgovor.


Podijeli: Facebook Twiter