Ministar Nakić obišao gradilište nove pulske bolnice

Ministar Dario Nakić s domaćinima u obilasku gradilišta nove bolnice (D. Memedović)
Ministar Dario Nakić s domaćinima u obilasku gradilišta nove bolnice (D. Memedović)

Cilj nam je da se nova pulska bolnica dovrši u što kraćem roku i na najkvalitetniji način. Ne mogu sada reći hoće li biti dovršena 2018. kako je najavljivano. U građevinarstvu je teško predviđati, evo upravo smo razgovarali o najboljem rasporedu za kirurške dvorane, traže se najoptimalnija rješenja, pa ako bolnica bude dovršena pola godine prije ili kasnije nije neki problem, važno je da bude kvalitetno građena i opremljena, rekao je tehnički ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić, koji je danas posjetio Pulu te u društvu istarskog župana Valtera Flega, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i ravnateljice Opće bolnice doc. dr. sc. Irene Hrstić obišao gradilište nove bolnice koje je zadnjih mjeseci jako utihnulo.

- Svjesni smo poteškoća pulske bolnice zbog rada na dvije lokacije, što zahtijeva više troškova i više ljudi. U početku se govorilo da će bolnica koštati oko 800 milijuna kuna, a onda se racionalizacijom i stalnim uštedama došlo do cijene od 600 milijuna, s tim da je u tom iznosu i opremanje bolnice. Pokušajima da prolongiramo podizanje i otplatu tog kredita, da bi se što više tog novca iskoristilo za opremu, želimo odgovoriti potrebama suvremenog vremena. Sve te preinake koje se rade u hodu nekad će izazvati i određene zastoje u gradnji, ali je bitno kad nešto napravimo da je to kvalitetno i da služi svrsi, rekao je Nakić.

S obzirom na specifičnost pulske bolnice, slaže se ministar Nakić, građani Istre i brojni turisti zaslužuju i više nego što je standard tipičnih županijskih bolnica u Hrvatskoj. Tako bi Opća bolnica u Puli, naglasio je Nakić, trebala imati interventnu kardiologiju, ovdje bi se trebali obavljati određeni neurokirurški zahvati s obzirom na udaljenost sljedeće bolnice. "U Hrvatskoj je prosječna udaljenost između bolnica 36 kilometara, u EU-u 77 kilometara, ali od Pule do Rijeke je stotinu kilometara. To treba uvažiti i činiti sve da naši građani imaju jednaku kvalitetu zdravstvene skrbi u cijeloj zemlji. A ne da se razbacujemo od mjesta do mjesta a ne znamo je li nam zdravstveni sustav u kolapsu ili će uskoro biti", poručio je Nakić.

Župan Flego istaknuo je odličnu komunikaciju s Ministarstvom. "U posljednjih mjesec dana imali smo tri sastanka, što je rezultiralo mnogim konkretnim odlukama i rezultatima. Vjerujem da je sada konačno i formalno zaokružena financijska konstrukcija za novu pulsku bolnicu, uključujući i gradnju i opremanje. Na županijskoj Skupštini prije neki dan je usvojen rebalans županijskog proračuna u koji je ugrađen i budžet bolnice, kao i iznos interkalarne kamate koju otplaćujemo", rekao je Valter Flego.

U obilasku gradilišta, dodao je, uvjerio se da je sve što je izgrađeno u ovih godinu i pol dana vrlo kvalitetno napravljeno i vjeruje da će se radovi ubrzo opet intenzivirati. "Ali, nemojmo biti robovi brzine, nego pazimo na kvalitetu zdravstvenog standarda naših građana koji će po okončanju gradnje nove bolnice dobiti ono što zaslužuju", poručio je župan.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da je Istra po mnogo čemu prva u Hrvatskoj, ali s bolnicom na dvije lokacije sigurno ne zadovoljava suvremene standarde zdravstvene zaštite. Miletić je ponovio da je Grad napravio sve što je mogao, od dodjele zemljišta do oslobađanja komunalnog doprinosa, što je oko 20 milijuna kuna iz pulskog gradskog proračuna za novu bolnicu. Posebno se zahvalio radnicima Zagrebgradnje koji i na ovim visokim temperaturama pokušavaju održavati intenzitet radova. (D. PALIBRK)

Kliman: Borim se za sve istarske projekte, kao što sam i obećao

Ministar Nakić u jednom je trenutku istaknuo da bi u Puli umjesto njega trebao biti ministar turizma Anton Kliman koji se kontinuirano interesirao i zalagao za pulsku bolnicu te o tom projektu zna sve detalje. Tim smo povodom ministra Klimana pitali za komentar.

- "Upravo kao što sam i obećavao dok sam se u predizbornoj kampanji borio za mandat u Hrvatskom saboru, brinem se i borim za sve projekte koji su važni građanima Istre. U tom smislu ne zanima me tko je iz koje stranke ili političke opcije, zanima me samo interes građana Istarske županije i cijele osme izborne jedinice," kazao nam je Kliman.

 "Nisam brinuo samo o projektu Opće bolnice u Puli, nego i o drugim projektima i problemima s kojima se susreću građani i poduzetnici u Istri. I bit će tako sve dok budem na ovoj funkciji ili na funkciji izabranog zastupnika iz Istarske županije," poručuje Anton Kliman. (D. G.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter