Ministar Mrsić: Uvodimo profesionalne mirovine

Mirando Mrsić (Neven LAZAREVIĆ)
Mirando Mrsić (Neven LAZAREVIĆ)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na današnjoj je tribini u Puli više puta ponovio da se neće ukidati niti smanjivati beneficirani radni staž onima koji to pravo ostvaruju te najavio uvođenje dodatka na plaću i profesionalnih mirovina. Sustav beneficiranog radnog staža, dodao je, kani se uspostaviti na transparentan način, da bi se jasno znalo koje struke, zbog čega i koliko benefita imaju.

Danas se taj sustav regulira putem sedam zakona, tri uredbe i dva pravilnika, a cilj je donijeti jedan zakon koji će obuhvatiti ovu problematiku, rekao je ministar te napomenuo da je ovo jedan u ciklusu razgovora koji se u cijeloj Hrvatskoj vode sa zainteresiranim stranama: sindikatima, poslodavcima, ali i stručnim tijelima, poput stručnjaka medicine rada i službi zaštite na radu.

- Zakonskim izmjenama kanimo ostvariti jasan, transparentan sustav s mehanizmima kontrole, posebno kada je riječ o profesionalnim bolestima i ozljedama na radu. Jasno, osnovna zadaća tog sustava je zaštita radnika koja će mu omogućiti da nakon provedenog radnog vijeka na tim poslovima ode u zasluženu mirovinu. Pojavilo se puno napisa o tome da želimo smanjiti pojedina prava. Ne, ne želimo smanjiti pojedina prava za pojedine struke. Želimo da se za svaku struku vrlo jasno odrede razlozi zašto i koliko treba imati benefita kroz beneficirani radni staž. U tome će u prvom redu sudjelovati struka, stručnjaci zaštite na radu i medicine rada, ali i sindikat i poslodavci, a odluke će se donositi konsenzusom. Već imamo sastanke sa Sindikatom vozača, odnosno sektorskim Vijećem za promet, i započet ćemo ciklus razgovora o tome na koji način zaokružiti beneficirani staž za vozače. Sigurno nam nije namjera ukidati ničija prava, bio je jasan ministar. Na pitanje što će novi sustav značiti za vatrogasce, Mrsić je rekao da je riječ o radnim mjestima koja su izuzetno važna za funkcioniranje države, zajedno s vojskom, policijom te pravosudnom policijom.

- Tu uvodimo novost, sustav profesionalne mirovine. Dakle, vatrogasac koji provede svoj radni vijek u vatrogastvu će nakon navršenih određenih godina života - a struka će odrediti koja je to dob u kojoj profesionalni vatrogasac više ne može ispunjavati svoju zadaću - otići u profesionalnu mirovinu koja će mu omogućiti normalan život. No, s druge strane ćemo mu omogućiti da, ukoliko to želi, uz zamrzavanje profesionalne penzije, nastavi raditi u nekom drugom sustavu, pa će mu na koncu mirovina biti veća. Profesionalni vojnik će u dobi od 40 godina, ukoliko nema perspektive daljnjeg napredovanja, odlaziti u profesionalnu mirovinu. Isto vrijedi i za vatrogasce koji će nakon određene dobi, bilo s 50 ili 52 godine, odlaziti u mirovinu, ukoliko nisu u zapovjednom sustavu. Profesionalna mirovina će biti "dobra" i u određenom će postotku biti vezana uz petogodišnji prosjek plaće. Iznos tog postotka dogovorit ćemo sa socijalnim partnerima, i vatrogascima i poslodavcima i sindikatima, rekao je Mrsić.

Na pitanje hoće li se uvesti beneficirani staž za neka nova zanimanja, te hoće li se za neka ukinuti, Mrsić je odgovorio da je to "stvar struke".

- Smatram da se beneficije vjerojatno neće ukinuti niti za jednu struku koja je danas u sustavu beneficiranog staža. Što se tiče novih struka, stručnjaci medicine rada i zaštite na radu trebaju procijeniti da se, unatoč mjerama zaštite na radu, u tim strukama ne može očekivati odrađivanje punog radnog vijeka, pa ih zato treba uključiti u sustav. Dakle, beneficirani radni staž je mjera kojom se honorira činjenica da ljudi rade na tako teškim poslovima za koje, unatoč mjerama zaštite na radu, nije moguće omogućiti puni radni vijek. Navest ću primjer radiologa, koji su godinama imali beneficirani staž, no u današnje vrijeme, s modernim metodama zaštite i tehnologijama, taj im staž im više nije potreban. Međutim, te struke imaju druge benefite, ali ne one koje im omogućuje raniji odlazak u mirovinu, kazao je Mrsić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter