Ministar Mlakar provjerava Damira Kajina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS-ov zastupnik Damir Kajin naci ce se pod provjerom Ministarstva uprave zbog odluka koje je prije desetak godina potpisao kao predsjednik Županijske skupštine, culo se na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Naime, HDZ-ova zastupnica Vesna Buterin iz Rijeke postavila je ministru uprave Davorinu Mlakaru pitanje o prodaji zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, a ministar je imao spreman odgovor na njega.

- Iz lokalnih medija saznajem da je Damir Kajin u funkciji predsjednika Županijske skupštine potpisao odluku o urbanizaciji zemljišta, i to neposredno nakon što je to zemljište kupio Grad Vodnjan kao neurbanizirano. Radi se o podrucju Barbarige, Dragonere i gradu Vodnjanu, rekla je zastupnica Buterin i pojasnila:

"Želim reci da je tim svojim potpisom gospodin Kajin omogucio enormnu zaradu kupcu, a nakon izvjesnog vremena utvrdio je da zapravo nije znao što potpisuje. Gospodine ministre, jeste li proveli i, ako niste, planirate li provesti inspekciju ovakvog pogodujuceg i protuzakonitog djelovanja gospodina Kajina i interesira me oslobada li ga njegovo neznanje eventualne kaznene odgovornosti".



Neznanje ne spašava
HDZ-ov ministar uprave Mlakar obecao je brzu provjeru svih tvrdnji zastupnice Buterin.

- Ne mogu garantirati u kojem roku, ali vrlo brzo cemo otici u upravni nadzor u Istarsku županiju. Ako je predsjednik Skupštine zbog neznanja nešto potpisao, to ga nece osloboditi odgovornosti koju snosi samom cinjenicom što obavlja visoku dužnost u Županiji. Naravno, preuzima i obveze za donošenje odluka i potpisivanje takvih dokumenata, odgovorio je Mlakar.

Kajin je najnovija zbivanja u Saboru te najavu istrage prodaje zemljišta komentirao za Glas Istre.

- Kud zastupnik HDZ-a okom, tud ministar iz HDZ-a skokom. Varaju se i Kosor, i Mlakar, i Buterin da smo svi isti, i to prebacivanje odgovornosti ovaj put teško može proci jer ce ih u tome demantirati gradani. HDZ-ovci su pokrali narod, dok su sebe silno obogatili. Kajin nije pokrao narod, niti je sebe obogatio. Ja nisam sebi i svojima bilo što "urbanizirao", kaže Kajin.

Govoreci o konkretnim primjedbama iz HDZ-a, Kajin objašnjava: "Dana 19. ožujka 2001. donesena je ta odluka na Županijskoj skupštini, za koju su jednoglasno glasali svi vijecnici iz svih stranaka. Prije toga, Poglavarstvo i skupštinski Odbor za prostorno planiranje donijeli su odluku o prodaji. Stoga, Ministarstvo uprave može pregledati sve što sam ja kao predsjednik Županijske skupštine od 1993. do 2001. radio. Zanimljivo je da je 30 posto Barbarige proglašeno arheološkim nalazištem te da je deset godina kasnije Danko Koncar, koji upravo kupuje tri brodogradilišta, platio Hypo banci po kvadratnom metru isto onoliko koliko je ona platila Županiji".

Pravda za sve
Kajin naglašava da je u Hypo banci bio samo dva puta u životu - kada je ugovarao kredit za renault lagunu i kada ga je otplatio.

- Ni prije ni poslije nisam bio u toj banci. Da Vodnjan nije prodao taj kompleks, danas ne bi bio jedan od najuredenijih gradica u Istri. Problem jest što je netko iz Opcine Vodnjan vjerojatno obecao urbanizaciju zemljišta Hypo banci i što bi se zbog toga sada mogao loše provesti, smatra Kajin.

- Stvarno nemam ništa protiv da se svaka odluka koju sam potpisao provjeri. Ali, volio bih da se provjeri svaka odluka koju su potpisali Jadranka Kosor i njezini ministri. Pravda za sve, ne samo za neke. Ja ni od koga nisam dobio ni vodu, a kamoli vodu s okusom marelice. Ništa novog od HDZ-a, zakljucio je Kajin.

Jeste li Sanaderu rekli da je pretjerao?
Raspravi o prodaji Barbarige i Dragonere, medutim, prethodila je žestoka saborska rasprava, a tijekom aktualnog prijepodneva vrlo su aktivni bili i zastupnici iz Istre. Upravo je Kajin zapitao premijerku Jadranku Kosor - podsjecajuci da su ga prozvali neprijateljem Hrvatske kada je rekao da Sanaderovu jahtu treba usidriti oko Golog otoka - je li upozoravala bivšeg premijera da pazi što radi.

- Jeste li tome pritvoreniku iz Salzburga, da ne kažem kriminalcu, kako ga predstavljaju mediji, ijednom rekli - gospodine Sanaderu, prijatelju, druže, kamaradu, ekscelencijo, pretjerali ste, dosta toga. Nije valjda da niste mogli naslutiti kamo ide njegova samovolja, pitao je Kajin premijerku Kosor, a upitao ju je i kada ce se održati izbori.

Kosor je, izmedu ostalog, Kajinu porucila da si on ne umišlja da je USKOK ili Državno odvjetništvo, "buduci da ste i vi, kao i vaši koalicijski partneri, poceli sve više spominjati Goli otok".

- Što se tice pitanja o tome tko je što znao, to bi bilo isto kao da ja vama postavim pitanje jeste li vi nešto znali i znate li o bilo kojem svom clanu obitelji ili clanu svoje stranke koji je ucinio nešto što baš nije u skladu sa zakonima. Evo, gospodine Kajin, borba protiv korupcije ide dalje bez ogranicenja prema svima, prema svakome i prema svakom clanu bilo koje stranke, pa bio to i IDS, porucila je predsjednica Vlade, prije nego je postavljeno pitanje o Barbarigi i Dragoneri. Kajin joj je odgovorio da je Sanader najodgovorniji, ali i da su drugi ministri iz njegova vremena suodgovorni za sve što se zbivalo.

Hrelja: Zašto državu kreditiraju najsiromašniji?
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja upozorio je ministricu financija Martinu Dalic o problemima umirovljenika koji dobivaju penziju iz drugog stupa te o porezu na mirovine koje dio umirovljenika treba placati.

- Pitam vas kao ministricu financija koja ima diskrecijsko pravo odgoditi naplatu poreza kome odluci, smatrate li da je u redu da umirovljenici koji po zakonu ne trebaju biti oporezovani ipak placaju porez, kreditiraju državni proracun, a svoj novac mogu dobiti natrag tek temeljem zahtjeva za povrat poreza, odnosno godišnje prijave koja je precesto skuplja nego sam iznos. Ili drugim rijecima, smatrate li kao ministrica financija da ovu državu baš uvijek trebaju kreditirati najsiromašniji", pitao je Hrelja.

- Nitko u Hrvatskoj ne može, pa ni ministrica financija, primjenjivati hrvatske zakone na diskrecijski nacin, a hrvatski porezni sustav utemeljen je na nacelu da se na svaki dohodak porez mora platiti barem jedanput. Prema tome, ukoliko je prilikom uplata u mirovinska osiguranja ta uplata bila iz neoporezivog dohotka, dohotka koji nije bio oporezovan, onda ce se porez na dohodak platiti u fazi isplate mirovina i obratno, odgovorila je zastupniku Hrelji ministrica Dalic.

Radin: Ucenici talijanskih škola polažu 4 predmeta na maturi
Zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin obratio se ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu zbog cinjenice da ucenici talijanskih škola moraju polagati cetiri predmeta na državnoj maturi jer, uz materinji talijanski jezik, polažu i hrvatski, žele li se upisati na vecinu hrvatskih sveucilišta.

- Škole na talijanskom jeziku su jednako dobre kao i škole na hrvatskom jeziku. Državna matura nije ništa drugo nego konacna provjera znanja u srednjoj školi i spremnost za upis na fakultet, stoga smatram da je povecana provjera znanja u takvim školama nepotrebna i nelogicna, rekao je Radin. Ministar Fuchs naglasio je da se vec duže vremena razgovara o rješavanju tog problema.

Na udaru i Milanovicev stan
Krunoslava Markovinovica
zanimalo je hoce li Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa razmatrati i slucaj celnika SDP-a Zorana Milanovica.  Sporno mu je, kako je rekao, to što je Milanovic prije godinu dana kupio novi stan, a u javnosti je rekao da ce ga otplatiti prodajom starog stana.

"Iz imovinske kartice koju je kao zastupnik predao vidimo da je Milanovic i dalje vlasnik oba stana" kazao je Markovinovic i ministra Mlakara upitao hoce li se Povjerenstvo baviti i Milanovicem. Mlakar je kazao da temeljem novog zakona o sprjecavanju sukoba interesa, Povjerenstvo ima pravo provjeriti navode iz imovinskih kartica, te dodao kako ocekuje da ce novi sastav povjerenstva s radom poceti u roku od mjesec dana. (Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter