Ministar Mijo Crnoja podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Mijo Crnoja podnio je ostavku na svoju dužnost. Sastanak u Banskim dvorima o Crnoji jučer je trajao 11 sati, a danas je počeo oko 15 sati i trajao je do večeri. U Vladi su pravni stručnjaci proučavali svu dokumentaciju vezanu uz optužbe na račun ministra branitelja Mije Crnoje, nakon čega su premijer Tihomir Orešković te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov s njim trebali obaviti razgovor.

Nakon tog razgovora trebala je biti poznata politička sudbina ministra kojeg je javnost nakon samo nekoliko dana od imenovanja počela prozivati za utaju poreza, nasilje i lažiranje podataka. Sporna je adresa njegova stanovanja u Samoboru, budući da mu obitelj živi u Zagrebu, uvjeti pod kojima je dobio namjenski kredit za izgradnju kuće u Samoboru koju još nije sagradio, kao i da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje. Zbog toga njegovu ostavku traži saborska oporba.

Crnoja je odbacio sve optužbe i tvrdio da je izložen medijskom linču, a kao dokaze u svoju korist donio je u Banske dvore opsežnu dokumentaciju.

Pravni stručnjaci tu su dokumentaciju pregledavali sinoć do kasno, a nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj Crnoja nije prisustvovao, nastavljena je njezina analiza.

- Protekla su dva dana u kojima smo razglabali i sve sam dokumente dao pravnim ekspertima koji su zaključili da nema krivice. Podnio sam ostavku jer ne želim nanositi štetu Vladi i premijeru. Nema nikakve krivice koju mi vi stavljate na teret. Pozdravljam sve hrvatske branitelje - rekao je Crnoja novinarima pred Banskim dvorima i brzo se udaljio ne želeći odgavarati na pitanja.

- Prvo se zahvaljujem građanima Hrvatske na strpljenju. Gospodin Crnoja kao branitelj koji se borio za ovu zemlju zavrijedio je malo pažnje i to smo mu i dali posljednja dva dana. Danas smo tražili input od stručnjaka i pogledali dokumente i imali smo dugačke diskusije. Danas je Crnoja predao svoju ostavku i ja sam ju prihvatio. Samo bih htio reći da zahvaljujem Crnoji kao branitelju koji se borio za ovu zemlju, kao i svim braniteljima koji su nas oslobodili. Dat ću sve od sebe, ovo mi je prebitan resor i ministarstvo i tu ćemo naći novog čovjeka uskoro. Samo bih još jednom htio zahvaliti Crnoji i poželjeti mu sve najbolje - izjavio je premijer Tihomir Orešković.

Predstavnici prosvjednika iz šatora u Savskoj 66 poručili su u četvrtak da će ministar branitelja Mijo Crnoja, ako nadležne institucije dokažu da je prekršio zakon, sam odstupiti s te funkcije, ili će branitelji tražiti ostavku od njega ili da ga smijeni premijer Tihomir Orešković.

Predstavnici branitelja Dražen Jukić, Đuro Glogoški i Josip Klemm su na konferenciji za novinare pozvali na zaustavljanje "medijskog linča" koji je, kako kažu, pokrenut protiv Crnoje, istaknuvši da ga branitelji podržavaju kao čovjeka, no ako mu se dokaže krivnja zatražit će njegovu ostavku.

Klemm se osvrnuo i na prosvjed protiv odluke Vijeća za elektroničke medije da privremeno uskrati koncesiju televiziji Z1, rekavši kako branitelji nisu prosvjedovali da bi vrijeđali građane srpske nacionalnosti niti bilo koga drugoga, nego da bi dali potporu novinarima. Ustvrdio je i da branitelji nisu za "registar izdajnika, čije je donošenje predlagao Crnoja, ali da su za to da se zločini kazne".

Odbacio je navode da su branitelji spremni pobuniti se ako se Crnoja smijeni, istaknuvši da nemaju namjeru miješati se u taj slučaj. (H)


Podijeli: Facebook Twiter