Ministar Matić pozvao branitelje da se vrate kući

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Predrag Matić u petak je ponovno pozvao branitelje koji već dva mjeseca prosvjeduju ispred njegova Ministarstva da božićne i novogodišnje blagdane dočekaju u svojim domovima.

Preporučujem im da blagdane dočekaju u toplini svojih domova, a za prosvjedovati nikad nije kasno, izjavio je Matić nakon što je devetorici branitelja dodijelio odličja za zasluge u Domovinskom ratu.

"Učinit ćemo sve da braniteljima budu ispoštovana sva prava, to smo radili sve ovo vrijeme", rekao je novinarima.

"Neke su stvari, sa strane Vlade i Ministarstva, učinjene u cijelosti, ono što im preporučam je da božićne i novogodišnje blagdane dočekaju u toplini svojih domova, a za prosvjedovati, ukoliko nešto ne bude ispoštovano od dogovorenog, nikad nije kasno", poručio je Matić.

"Naravno, do običaja se drži, ja to isto poštujem", komentirao je ministar novinarsku opasku da branitelji ispred Ministarstva kite božićnu jelku.

Pravo na prosvjed imaju svi, pa i hrvatski branitelji, ponovio je Matić, dodavši kako bi "bilo lijepo da se, kad se prosvjedje, imaju i artikulirani zahtjevi".

Nešto su do sada uspjeli artikulirati, mi smo taj dio ispoštivali kako smo se razgovarali, naglašava.

"Ljubav, poštovanje hrvatskih građana i institucija prema braniteljima je trajna i mi to dokazujemo iz dana u dan. Oni koji to ne žele vidjeti neće nikada vidjeti", rekao je Matić.

Odlikovani branitelj, dragovoljac iz Ivanić Grada Ivan Janković suosjeća s prosvjednicima i smatra da bi bilo dobro da se "sjedne za stol".

Ja jesam za prosvjede, ali sad bi bilo vrijeme da se, nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, sjedne za stol, poručio je Janković.

Odlikovanja za devetoricu branitelja

Devetorici istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ministar branitelja Predrag Matić u petak je u Ministarstvu branitelja uručio odličja.

Odlikovani su Blažko Mijić, Ivan Janković, Robert Matovina, Mirko Antolić, Goran Leš, Zoran Palčić, Franjo Birt, Mladen Šironja i posmrtno Đuro Grgić - a odlikovanje je uručeno njegovom bratu Marinu Grgiću.

Svi hrvatski branitelji dali su doprinos u Domovinskom ratu na svoj način, no odlikovanja su za one koji su dali nešto više, "zrno više, nijansu više, a neki i puno više", izjavio je ministar Matić.

Odlikovanima je priznao da im odlikovanja stižu sa zakašnjenjem, ali i podsjetio na poslovicu "Bolje ikad nego nikad".

Svoja ste odličja zaslužili ne jučer, ne danas, nego prije više od 20 godina, rekao im je ministar.

Izrazio je ponos što ih Hrvatska nije zaboravila, ali i žaljenje, pa i sram što je trebalo čekati toliko godina.

"Bilo je prigode, imali smo predsjednike - jednoga deset godina, drugoga deset godina, ali je ovaj treći (Ivo Josipović) prepoznao doprinos hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu", ustvrdio je Matić.

Pohvalio se dobrom suradnjom Ministarstva branitelja i Ureda predsjednika, rekavši kako se "filtriraju" svi prijedlozi za odlikovanja te da "samo oni najbolji od najboljih mogu dobiti zasluženo odlikovanje".

U ime odlikovanih branitelja zahvalio je Ivan Janković.

"Sa čašću i ponosom nosit ćemo ova odlikovanja", rekao je Janković, zahvaljujući u ime odlikovanih što je prepoznat njihov doprinos u ratnim godinama.

Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja osnovano je 2009., do danas je razmotrilo 558 prijedloga za odlikovanja, a podržalo njih 399, priopćeno je iz Ministarstva branitelja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter