Ministar Kliman u Mađarskoj radi turističkih kartica

(EPA)
(EPA)

Ministar turizma Anton Kliman danas se sastao na Balatonu s povjerenikom mađarske Vlade za turizam Bienerthom Gusztávom, kako bi s njime razmijenio iskustva vezano za kartice kojima će se domaćim turistima omogućiti popusti od 10 do 30 posto na turističke i ugostiteljske usluge. Tu je ideju ministar Kliman najavio još prije mjesec i pol dana kao jedno od rješenja kako potaknuti domaću turističku potrošnju, posebice u pred i posezoni te na kontinentu.

U Mađarskoj se takozvane Szep kartice koriste već niz godina i velike su povećale turističku potrošnju u zemlji, a radi se o subvenciji za putovanja koju poslodavci isplaćuju preko vaučera kao nekadašnji regres. Zauzvrat država daje nižu stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose radnicima. Inače, u Mađarskoj tvrtke stimuliraju svoje radnike za odmor s oko 1.500 eura.

Zbog toga se od 2010. do 2015. za 29 posto povećao broj noćenja domaćih turista, dok se ukupni prihod domaćeg turizma povećao za 64 posto. Do sada je karticu koristilo 26.500 tvrtki, odnosno skoro 1,3 milijuna građana. Samo prošle godine ostvaren je promet od 90 milijardi mađarskih forinti, što je oko 290 milijuna eura. Ovaj su iznos tvrtke uplatile zaposlenicima na ime Szep kartice, što znači da su taj iznos građani uglavnom utrošili na turističke i ugostiteljske usluge.

Jučer je iznesen i podatak da je tijekom prošle godine petina ukupnog prihoda od smještaja koji je ostvario domaći turizam plaćen je putem Szep kartica. U provinciji, odnosno području izvan Budimpešte, čak dvije trećine ukupnog turističkog prometa čine domaći turisti.

Ministar Kliman naglasio je da bi ovakav način poticanja turističkog prometa učinio puno za kontinentalne županije, ali i morske, posebice u razdoblju pred i posezone. Ipak, njezino uvođenje najprije treba usuglasiti s Ministarstvom financija, te predstavnicima poslodavaca i sindikata. Na naš upit kada će se one početi koristiti, te kako će čitav sustav izgledati, zasad još nismo dobili odgovor. (B. BAN)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter