Ministar Kliman: Špica sezone nije gotova


- Špica sezone ni blizu nije gotova. Hrvatski turizam dnevno ostvaruje više od 800.000 noćenja, a to su jako velike brojke. Najave za rujan su jako dobre, a vremenske prognoze upućuju da nas čeka bablje ljeto. Što ima ljepšeg nego produženog ljeta?, poručio je ministar turizma Anton Kliman prilikom posjete Laguni Novigrad u utorak. On je iznio novinarima da je na razini čitave Hrvatske do 30. kolovoza ostvaren 71 milijun noćenja, od početka godine, a prošle godine u istom razdoblju bilo je 67 milijuna. Dodao je kako je od 1. do 28. kolovoza zabilježeno 27 milijuna noćenja, a u istom razdoblju lani 26 milijuna.

U sklopu posjete novigradskoj turističkoj kompaniji Kliman je u utorak bio u Mirami Family Villageu u kampu Aminess Park Mareda. Kako je taj kamp usmjeren prema obiteljskom odmoru, novinare je zanimalo kako ocjenjuje ovaj novouređeni turistički sadržaj.

- Ovaj tip turizma je niša koja raste na europskom tržištu, ali do sada nije bila dovoljno razvijena u hrvatskoj turističkoj ponudi. Novi sadržaj u ovom kampu će doprinijeti razvoju ove hotelske kuće. Ponuda je dobro usmjerena, a to pokazuje potražnja za takvim objektima, rekao je ministar turizma.

Govoreći što bi ubuduće trebalo učiniti da se poboljša turistička ponuda u Hrvatskoj Anton Kliman je rekao da će hrvatski turizam postaviti novi rekord u ostvarenom prometu i da će ta brojka biti veća od osam milijardi eura.

- Ove brojke koje danas komuniciramo su izuzetno velike. No, to nije ni približno onome što vidim kao potencijal hrvatskog turizma. Pogotovo ako uspijemo u idućem mandatu Vlade okrupniti turistički sektor u ministarstvo turizma. Jer, danas imamo rasipan turistički sektor po ministarstvima. Zdravstveni turizam nam je u ministarstvu zdravlja, nautički turizam u ministarstvu prometa, a ruralni turizam u ministarstvu poljoprivrede. Moramo strukturirati ministarstvo turizma kako bi mogli upravljati turističkim proizvodima, pa će rezultati biti puno, puno veći, rekao je ministar turizma. On je najavio da će se u narednom razdoblju rekategorizirati privatni smještaj te da će se na taj način poboljšati, ali i da će se regulirati turističko zemljište što će dati mogućnost širenja kampovima.

- Suvlasnička zajednica, kako je do sada regulirano korištenje turističkog zemljišta, nije bila efikasna i pokazalo se da se turizam nije mogao razvijati u investicijskom ciklusu, pogotovo kamping turizam. Rješenje toga su koncesije, naglasio je Kliman. Upitali smo ga je li model koji je primijenjen u fažanskom Bi Villageu onaj model koji planira ponuditi i ostalim kampovima. Odgovorio je potvrdno i dodao da je to odličan model.

- Na tom tragu smo da to riješimo. Radili smo zajedno sa strukom tu priču kako bi zaštitili maksimalno interese lokalne zajednice. Najveći je interes da se "dela", da se stvara prihod i da se stvara jedan dobar turistički proizvod. To je svima u interesu, zaključio je Kliman. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter