Ministar Kliman i porečko pivo na "Craft beer festivalu"

Tri ministra: Tomislav Tolušić, Anton Kliman i Darko Horvat (D. TADIĆ/CROPIX)
Tri ministra: Tomislav Tolušić, Anton Kliman i Darko Horvat (D. TADIĆ/CROPIX)

Tri su ministra u petak nazočila otvaranju "Craft beer festivala" u cijelosti posvećenog temi craft pivarstva; malih i jedinstvenih proizvođača piva u Hrvatskoj. Ne samo da je otvorenju nazočio ministar turizma Anton Kliman čije je ministarstvo sufinanciralo Festival s 80.000 kuna kroz program Konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2015., već su svoju podršku došli dati i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić i ministra poduzetništva i obrta Darko Horvat.

- Nema dobrog turističkog bez dobrog enogastronomskog proizvoda. Moramo u tom segmentu podržavati i razvijati nove inicijative, a ovo mi se čini vrijedna nova inicijativa. Mi smo i pokrovitelji ovog festivala i sigurno ćemo u budućnosti podržati i neke slične manifestacije gdje se razvijaju neki novi proizvodi, jer nam se čini da je to naša popuna turističke ponude - kazao je novinarima ministar turizma Kliman.

Prije toga je pozdravio izlagače, podvukao potrebu da se craft pivare poveže i s turističkim sektorom te je kao dobar primjer koji bi mogao slijediti ovaj Festival naveo Vodnjan i sajam mladog maslinova ulja koji je danas svjetski ugledan. Kako je pak istaknuo jedan od idejnih začetnika Festivala Rene Bakalović, cilj je prije svega senzibilizirati javnost, napose onu stručnu za činjenicu da je craft ozbiljan i važan fenomen, kako globalno tako i lokalno. Govore o tome i prezentirani podaci kako onaj o 5700 evidentiranih craft pivovara u EU, tako i onoj da je craft pivarstvo u EU poraslo zadnjih pet godina za 73 posto. U nas je 50-tak craft pivovara, a svoj izlazak na tržište pred početak turističke sezone najavilo je četiri, pet novih. Još je međutim značajniji podatak da jedan craft pivar uz sebe veže 17 ljudi u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Stoga trodnevni Festival uz kušanje donosi i panel diskusije za kojih će se govoriti i o modelima financiranja i razvoja craft pivarstva, craftu kao turističko destinacijskom proizvodu, spajanju piva i hrane te dakako učiti o tome kako proizvoditi svoje craft pivo.

Među izlagačima su i Aba 5th element, Air craft brewery, Bošnjak pivo iz Sičica, Bura brew iz Poreča, Brlog pivovara iz Zadra, Nova runda, Pivionica, Medvedgrad, Varionica i Zmajska pivovara, baš kao i Razum iz Samobora. (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter