Ministar Jovanović u posjetu Istri

Ivan Jakovčić i Željko Jovanović u Poreču (J. PREKALJ)
Ivan Jakovčić i Željko Jovanović u Poreču (J. PREKALJ)

Devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje te upisi u srednje škole elektronskim putem novosti su koje je danas predstavio ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović na otvorenju stručnog skupa ravnatelja osnovnih škola Hrvatske koji se do 14. studenog održava u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Ministar se na skupu, pred nešto više od 500 ravnatelja osnovnih škola iz Hrvatske, osvrnuo na aktualnosti iz svog ministarstva, odnosno na poteze, zakone i prijedloge zakona te projekte koji bi u idućim godinama hrvatski sustav obrazovanja trebali dobrano poboljšati.

- Ovu godinu smo dobro iskoristili i napravili smo puno. Uvođenjem devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja izlazimo iz kruga lošijih europskih zemalja po tom pitanju, a od iduće godine također uvodimo elektronske upise u srednje škole, čime ćemo i učenike i roditelje riješiti brojnih birokratskih prepreka, a osim uštede vremena, upisi će biti transparentni i suzbit će korupciju prilikom upisa, rekao je Jovanović.

Što se tiče gradnje studentskog kampusa u Puli, koji je danas obišao, Jovanović je rekao da ima dobre vijesti, da radovi napreduju dobro te da je za taj projekt Ministarstvo osiguralo 28 milijuna kuna plus 15 milijuna koji su osigurani kroz projekt Europske banke.

Istaknuo je da je Istra otišla najdalje u provođenju projekta javno-privatnog partnerstva pa tako već do kraja godine očekuje raspisivanje natječaja za škole u Bujama i Poreču, Medicinsku školu u Puli te za sportsku dvoranu u Rovinju.

Napomenuo je da je Vlada za projekt javno-privatnog partnerstva u koji je uključeno oko 400 škola izdvojila ukupno šest milijardi kuna.

- Sve to potvrđuje da je ovoj Vladi obrazovanje važno. Imamo cilj, a to je društvo utemeljeno na znanju, društvo jednakih šansi i slobodni ljudi. Sve se to postiže obrazovanjem, rekao je Jovanović, no dodao je da je problema puno jer je hrvatski obrazovni sustav poput velike zgrade s lošim temeljima i krovom koji propušta te da su stoga promjene zakona nužne.

Istaknuo je potom da trenutno u osnovnim školama u Hrvatskoj ima 333.664 učenika, što je 40 tisuća učenika manje u odnosu na 2006. godinu.

- Dok se smanjuje broj učenika, raste broj ravnatelja, kojih je više za oko 10 posto. Kako je to moguće, pitam vas, obratio se ministar okupljenim ravnateljima najavljujući promjene u kojima će upravo ravnatelji odigrati ključnu ulogu.

Osvrnuo se potom na, kako je rekao, podmetanja i laži koje sustavno provode dvije udruge koje se protive uvođenju zdravstvenog odgoja kazavši da ga to neće pokolebati jer će zdravstvenim odgojem u školama djeca puno dobiti. Naveo je da je zdravstveni odgoj od iznimne važnosti, tim više jer su hrvatski 13-godišnjaci najdeblji u Europi, puše i piju.

Jovanović je na koncu najavio novu strategiju razvoja u odgoju i obrazovanju koja će prvenstveno značiti i obvezno školovanje do prve kvalifikacije.

Svečanosti otvorenja stručnog skupa ravnatelja osnovnih škola, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali su predstavnici i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te predstavnici Istarske županije i gradonačelnik Pule Boris Miletić sa suradnicima.

Jučerašnji skup počeo je predavanjima o razvoju vještina za zdravo življenje i poligonsko vježbanje koje su održali Sanja Musić Milanović i Dean Bogić. (N. SOFTIĆ)

Jovanović u Institutu za poljoprivredu i turizam

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta posjetio je porečki Institut za poljoprivredu i turizam gdje se upoznao s radom ove ustanove.

- Ovaj institut je primjer kojim želimo dokazati kako u budućnosti u Hrvatskoj treba funkcionirati znanost. Institut mora imati uske veze sa sveučilištem, a svi zajedno s gospodarstvom, a to je upravo ono što radi novo Upravno vijeće ove ustanove na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem. Povezivanje gospodarstva u Istri, zajedno sa Sveučilištem u Puli i Institutom u Poreču je ono čime želimo ostvariti da Hrvatska bude zemlja koja će uspješno iskoristiti europsku fondove, a upravo je ovo mjesto gdje konkretno možemo pokazati kako to činiti i gdje će se to uskoro i pokazati, rekao je Jovanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Institutu.     

Jakovčić je kao predsjednik Upravnog vijeća ove ustanove u obraćanju novinarima rekao da su ministra upoznali s radom vijeća u nepunih godinu dana, dok je nedavno izabrani v. d. ravnatelja ustanove Dean Ban prezentirao program razvoja Instituta kako u narednih nekoliko mjeseci, tako i narednih dvije do tri godine. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter