Ministar Jovanovic traži Hallerovu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic rekao je da je zgrožen ponašanjem vodstva rijecke pedijatrije na celu s prof. dr. Igorom Prpicem, koji nije na vrijeme riješio problem nego se cekao zadnji cas da se ionako teško uzdrmane roditelje zbog bolesti njihove djece šokira najavom obustave lijecenja.

Rijecki ministar odmah je zatražio ostavku ravnatelja KBC-a Hermana Hallera.

-Ako nisu u stanju osigurati da rijecki lijecnici i sestre lijece svoje pacijente na najkvalitetniji nacin u skladu s europskim smjernicama, neka svoje mjesto prepuste sposobnijim ljudima, izjavio je Jovanovic.

Suprotno ministru, gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je ujedno i clan Upravnog vijeca KBC-a, smatra da ce se problem riješiti unutar same ustanove i da razloga za bilo cije odstupanje nema. (T. TOMICIC/Novi list)


Avberšek: Haller mora hitno podnijeti ostavku

Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek smatra da nakon incidenta na rijeckom Odjelu za hematolgiju i onkologiju ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Herman Haller mora hitno podnijeti ostavku.

- Ravnatelj Haller još je danas morao dostaviti svoju ostavku ministru jer zajedno sa svima koji su u njegovoj ustanovi zaduženi za organizaciju posla ne zna što radi.

Ako bolnica nema novca, onda je novac trebalo tražiti direktno kod ministra zdravlja, a ne na ovaj nacin kroz politicke igre i smicalice oko bolnickih limita, porucuje Avberšek. (B. C./Novi list)


Cipek: Za zastrašivanje djece netko treba odgovarati

- Izgleda da smo se tako navikli na užase da je ovako nevjerojatna stvar, da lijecnik kaže pacijentima da ih više nece lijeciti, postalo nešto nad cime se u Hrvatskoj ne zgražamo dovoljno. Nadamo se da ce za ovo zastrašivanje djece i roditelja netko odgovarati, prokomentirao je slucaj na djecjoj onkologiji na Kantridi Zoran Cipek, predsjednik udruge Krijesnica.

- Kad bi došlo do situacije da se djeci ne osigura lijecenje, istog bismo casa podnijeli tužbu protiv hrvatske države Medunarodnom sudu za ljudska prava i uvjeren sam da bismo je dobili. Zahvalni smo ministru što je odmah reagirao i što se prijetnje roditeljima i djeci nisu realizirale.

Kad bi ministar objavio da država nema novca za lijecenje malih pacijenata, naša bi udruga sav novac prikupljen za obnovu onkološkog odjela u rijeckoj bolnici dala za lijecenje te djece, kaže Cipek.

Udruga Krijesnica prikupila je nedavno humanitarnom akcijom oko 700.000 kuna za obnovu djecje onkologije u Rijeci te smatraju apsurdnim da se sada, umjesto o obnovi, govori o ukidanju odjela zbog manjka novca.

Ministar zdravlja Rajko Ostojic u petak je odbio komentirati slucaj rijecke djecje onkologije i odgovornost ravnatelja Hallera, odnosno strucnog vijeca bolnice, za ono što se umalo dogodilo. "O tome sam rekao sve što sam imao reci", porucio nam je preko glasnogovornice. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter