Ministar Jakovina u Umagu otvorio 7. Crofish

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak je u Umagu otvoren trodnevni 7. sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish te 3. sajam agroproizvoda Umag land, na kojem sudjeluje više od 100 izlagaca iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Dojam je da je manifestacija prerasla okvire ribarske, poljoprivredne i stocarske djelatnosti te se približila prakticki svemu ostalom. Medu štandovima zapazili smo cak pet razlicitih koncesionara automobila i više od deset cvjecara!

Ovogodišnje izdanje sajma, kad su u pitanju obracanja, ali i obecanja politicara, bilo je nešto sažetije. Gradonacelnik Vili Bassanese naglasio je da je Crofish postao jedinstven u državi, istarski župan Ivan Jakovcic da je Umag opravdao povjerenje te postao domacinom zasigurno najznacajnijeg sajma ribarstva u Hrvatskoj, dok je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina bio nešto rjecitiji.

Njegov ce resor, najavio je, imati pune ruke posla iducih 14 mjeseci, do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, dokad treba pripremiti poljoprivrednike i ribare na novosti. Porucio je da na tom tržištu imamo što ponuditi. No, Miro Kucic iz istog ministarstva naglasio je problematican izvoz bijele ribe, posao od kojeg domaci ribari dobiju svega trecinu od prodajne cijene.

Jakovina je istaknuo još dva problema. Prvo, to što u Istri postoji 19.000 hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta i 1,2 milijarde kuna neiskorištenih sredstava u kvoti projekta IPARD na razini Hrvatske koje treba iskoristiti do kraja 2013. godine. Najavio je da se ubuduce to mora riješiti, odnosno staviti u funkciju neiskorišteno poljoprivredno zemljište, i da povlacenje sredstava iz EU-fondova bude vece nego do sada u sektoru ribarstva. (P. GREGOROVIC; snimila J. PREKALJ)

Cacic: Naci cemo korekcije za Uljanik

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic, odgovarajuci na upit novinara o procesu privatizacije pulskog Uljanika, istaknuo je da sve ide svojim tokom.

- Ocekujem da ce se na Vladi u najkracem roku naci potrebne korekcije koje ce omoguciti proces privatizacije u skladu s dogovorom s menadžmentom i sindikatima, kazao je Cacic, koji nije želio novinarima komentirati informaciju da bi, navodno, brodogradilišta 3. maj i Brodotrogir mogao preuzeti Škegrin investicijski fond.
(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter