Ministar Jakovina odbacio napise o lošem mesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u petak je kategoricki odbacio tvrdnje da jedemo loše meso i napise o tome ocijenio kao neistinite i senzacionalisticke.

Potvrdio je nadzor federalnog ureda za veterinarsku i fitosanitarnu ispravnost Ruske Federacije, ali s drugim ciljem buduci da je 12 hrvatskih poslovnih subjekata izrazilo želju da dode na tržište Ruske Federacije. Rijec je o 12 eminentnih proizvodaca hrane koji imaju uskladene sve standarde sa standardima EU-a, rekao je Jakovina.

Dodao je da su standardi, norme i uvjeti koji vladaju u Ruskoj Federaciji nešto drugaciji i da je taj nadzor bio s tim ciljem.

Ustvrdio je da je to zapravo pozitivna prica jer je 55 subjekata dobilo pozitivno ocitovanje, stavljeni su na carinsku listu i dobili mogucnost izlaska na europsko tržište.

- Neki su dobili uvjetne primjedbe i moraju odstraniti neke nedostatke pa ce nakon toga i oni moci dobiti dozvolu za izlaz u EU. Nema razloga za ishitrene i senzacionalisticke napise jer oni ne stoje, kazao je ministar i naglasio da nema razloga za bojazan da jedemo neispravno.

- Jedemo izrazito kvalitetne proizvode koje vec sad plasiramo na EU tržište i nadam se da cemo se vrlo brzo s tim kvalitetnim proizvodima naci i na ruskom tržištu, rekao je.

Dodao je da su naši inspektori sve prekontrolirali i izvijestili kolege iz Ruske Federacije da nema razloga na tako negativan nacin pisati o necemu što je dobro, a to je, rekao je ministar, da vec 50 posto poslovnih subjekata ima uvjete izlaska na europsko tržište.

Mediji su ovih dana objavili dijelove tajnog izvješca koje je u travnju, nakon posjeta najvecim prehrambenim kompanijama u Hrvatskoj, sastavila ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor sa sjedištem u Moskvi. Kako prenose, u njemu se uz ostalo navodi da se žig na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije, a na klanje se dovoze svinje s necitljivim identifikacijskim brojevima.

Takoder stoji da "nema kompetentne kontrole ispunjavanja opcih sanitarnih uvjeta od strane osoblja poduzeca, na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonio trup ako se sumnja na bolest, pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uoceni su insekti".

Inspektori ruske službe u Hrvatskoj su boravili pocetkom ožujka ove godine da bi se upoznali sa stanjem u tvrtkama koje meso, mlijeko i preradevine žele izvoziti u Rusiju. Izvješce je napisano u travnju i poslano hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede. (Hina)

VIŠE O OVOJ TEMI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter