Ministar industrije ne želi više Mittal u Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg izjavio je u ponedjeljak u jednom intervjuu da više ne želi čeličnog diva ArcelorMittala u Francuskoj i da traži industrijskog partnera koji bi privremeno preuzeo poslovanje te grupe.

"Ne želimo više Mittal u Francuskoj jer oni ne poštuju Francusku", rekao je Montebourg za financijski dnevni list Les Echos. "Mittalove su laži u razdoblju od 2006. za svaku osudu", naglasio je francuski ministar, dodajući da kompanija "nije ispunila obveze" prema zemlji.

ArcelorMittal zatvorio je visoke peći u Florangeu u istočnoj Francuskoj, ali želi nastaviti s ostalim tamošnjim poslovima. Ministar je za Les Echos rekao da radi na projektu "privremene nacionalizacije" te tvornice. List tumači da u vladi "planiraju povjeriti upravljanje nekoj kompaniji iz industrijskog sektora i povezati je s manjinskim udjelom dok se ne stabiliziraju aktivnosti".

Arcelor Mittal je 1. listopada objavio da će zatvoriti peći i dao francuskoj vladi rok od dva mjeseca da nađe kupca. Rok uskoro ističe a napetost između čeličnog diva i Francuske u međuvremenu je naglo porasla jer vlada tvrdi da ima dvije ponude, ali samo za cijeli pogon.

Mittal je otklonio tu mogućnost, pa je Montebourg prošlog tjedna u raspravi pred francuskim senatorima zaprijetio privremenom nacionalizacijom. Iz Mittala su upozorili da bi prodaja cijelog postrojenja u Florangeu ugrozila održivost preostalih njegovih aktivnosti u Francuskoj, na kojima po vlastitim navodima zapošljavaju 20.000 radnika. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter