Ministar ce testirati ispit iz hrvatskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"...nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorcenih i razocaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže receno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, vec obicno iživljavanje na ucenicima!", status je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovica na Facebooku.

Državna matura je pocela, no ucenici, a i njihovi roditelji, su nezadovoljni. Ispit iz hrvatskog jezika imao je 80 pitanja, a pisao se 80 minuta. Maturanti se žale na testove i vecina ih tvrdi da su se uzalud pripremali.

Jovanovic tvrdi da su pitanja za maturu u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te da je od ravnatelja Gorana Sirovatke tražio da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS.

- Uz pomoc grupe nastavnika hrvatskog jezika i mi cemo testirati taj test pa cu onda moci donijeti konkretne zakljucke, rekao je ministar.

"Onima koji se nisu pripremili sve je problem"

Odgovor nije trebalo dugo cekati. Sirovatka je za Tportal kazao da su se u posljednjih nekoliko sati javili maturanti kojima ispit nije bio narocito težak. Test su kreirali ljudi koji rade u školama, a ne profesori s fakulteta.

- On predstavlja sadržaj koji se poucava u srednjim školama. Kada se polaže na višoj razini, prilagoden je gimnazijskom sadržaju. Povecali smo broj tekstova, no smanjili smo broj pitanja po svakome, objasnio je Sirovatka.

Rekao je da ne vjeruje da je ispit nekom uceniku iz Dalmacije ili iz Slavonije bio teži ili lakši zbog dijalekta. Vjerojatno je onima koji se nisu pripremili sve bilo problem, istaknuo je te najavio da ce u ponedjeljak objaviti test, rješenja i temu eseja koji se piše u petak da bi se stvarno vidjelo kakav je ispit u cijelosti bio. Takoder je zamolio ucenike da se pripreme za pisanje eseja.

Na pitanje hoce li uvažiti primjedbe ako se pokažu opravdanima, Sirovatka je rekao da ce skupina koja je radila ispit saslušati sve argumente svih strana i pripremiti priopcenje.

- Bili smo i ranije otvoreni za svaku sugestiju. Stojimo iza ovakvog ispita sve dok ne dobijemo argumente koji bi opovrgnuli naše mišljenje. Vjerujem da se to nece dogoditi, je Sirovatka za Tportal.


Podijeli: Facebook Twiter