Ministar branitelja ide u reviziju registra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon izborne pobjede novi premijer Zoran Milanovic je u seriji televizijskih intervjua govorio o objavi registra branitelja, "iako je to pase jer je on vec dostupan", ali je upozorio da se revizija nece raditi jer bi to bio "gubitak vremena i previše negativne energije". Medutim, 20 dana kasnije ministar branitelja Predrag Matic uzburkao je javnu i politicku scenu najavom sveobuhvatne revizije na osnovu koje bi se lažnim braniteljima uskracivale povlastice na koje nisu imali pravo, a postojala bi i mogucnost da država zatraži od njih povrat imovine ili financijskih sredstava.

Matica smo jucer pitali imali za svoje inicijative podršku premijera, a on nam je samo odgovorio da je prihvatio ministarsku dužnost na programu Kukuriku koalicije "koja se zalaže za objavu braniteljskog registra". Zatim nam je Matic objasnio kako je zamislio proces provjere statusa branitelja koji on ne naziva revizijom nego "tihom obnovom postupka".

Temeljite pripreme

Taj bi postupak mogao potrajati i do kraja cetverogodišnjeg mandata aktualne Vlade.

- Treba prvo provesti temeljite pripreme medu koje svakako spada i promjena dijela zakonske regulative koja definira pitanje zaštite tajnosti podataka. Time bi se nadležnim institucijama, MORH-u, DORH-u, USKOK-u i MUP-u olakšao pristup tim podacima, pa bi se moglo utvrditi pravu istinu. Ako želimo vratiti ponos istinskim braniteljima, onda moramo odstraniti one koji tu ne pripadaju, rekao nam je Matic. Dodao je da ce znacajnu ulogu u cijelom postupku imati i ratni zapovjednici koji "sigurno najbolje znaju koje su to ljude vodili u ratu".

- Ako dokumentacija i jest negdje nepotpuna, postoje živi svjedoci. U postupku ce sudjelovati i ratni zapovjednici od razina zapovjednika brigade pa naniže do zapovjednika voda, istice Matic koji "pravim, istinskim braniteljima" porucuje da se ne moraju bojati da bi mogli biti pozivani na nekakve informativne razgovore. Oni, tvrdi ministar, mogu mirno spavati. Matic je predvidio da rješenja o ukidanju statusa branitelja daju MUP i MORH, odnosno one institucije koje su i izdavale prvobitna rješenja.

- Nadam se dobroj meduresornoj suradnji. Onima koji dobiju rješenje da nemaju pravo na status branitelja, ponudit cemo jedan džentlmenski dogovor. Od tog trenutka ostat ce bez svih prava koja idu uz braniteljski status, ali im se nece dirati ono što su dotad dobili.

Potrebna dva mandata

Medutim, oni koji se žale i u drugostupanjskom postupku budu ponovo proglašeni lažnim braniteljima, ne da ce ostati bez prava nego ce morati vratiti državi sve ono što su dotad stekli na osnovu statusa na koji nisu imali pravo, objašnjava Matic faze "tihe obnove postupka".

Uvjeren je da ce se dobro pripremiti i osigurati se sa svih strana kako mu se ne bi dogodilo da prode kao Ivica Pancic, ministar branitelja u Racanovoj Vladi, koji je takoder pokrenuo borbu protiv lažnih vojnih invalida Domovinskog rata "jer su sudovi vecini njih poslije vratili statuse".

Sam Pancic tvrdi da je dio invalida dobio natrag statuse jer im je to "omogucila Jadranka Kosor, kao ministrica, a potom i kao premijerka".

- A za ovo što Matic namjerava bit ce mu potrebna najmanje dva mandata. Kljucna je politicka volja. A podsjecam da je Milanovic u predizbornoj kampanji govorio da se prava braniteljima nece dirati, što je suprotno od onog što Matic sada prica, naglašava Pancic koji procjenjuje i da bi oduzimanje prava braniteljima rezultiralo brojnim sudskim procesima, "a znajuci kakvi su naši sudovi prvi predmeti bili bi riješeni za pet-šest godina". (Dražen CIGLENECKI, Zlatko CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter