Miniranje podmorja radi produbljivanja akvatorija

Uz sam rub Porporele postavljaju se kameni blokovi, tzv. krune, u dužini od 260 metara
Uz sam rub Porporele postavljaju se kameni blokovi, tzv. krune, u dužini od 260 metara

Nastavlja se sanacija novigradske lučice Porporela započeta sredinom prosinca prošle godine, saznajemo od novigradskog referenta za kulturu, manifestacije i informiranje Kristijana Nemeta.

Trenutno se uz sam rub obale postavljaju kameni blokovi, tzv. krune, u ukupnoj dužini od 260 metara. Istovremeno se na samoj obali Porporele betoniraju elementi od kojih će se uskoro formirati budući gatovi, a paralelno s time u tijeku je betoniranje istočnog dijela obale. U međuvremenu je obnovljena školjera između terase tamošnjeg ugostiteljskog objekta i carinskog gata odnosno pomorskog graničnog prijelaza. Radovi vrijedni oko 5,1 milijun kuna odvijaju se bez zastoja.

Oko 40 novih vezova

Prilikom produbljivanja akvatorija za potrebe izgradnje novog gata, zbog tvrdoće dna podmorja, bit će potrebno nekoliko manjih intervencija miniranjem pa iz Lučke uprave Umag-Novigrad, koja je investitor zahvata, mole građane za razumijevanje. Ovom trenutno najvećom investicijom u Novigradu planira se unaprijediti ribarska i turistička infrastruktura, ali i urediti priobalni prostor u starogradskoj jezgri.

Naime, izgradnjom novoga gata osigurat će se četrdesetak novih vezova, a uređenjem cijele lučice Porporela dobit će se 90-ak metara nove operativne obale, što će umnogome olakšati rad ribarima i pristup njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima. U planu je kroz godinu-dvije produbiti podmorje čitavog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, dok će se uz obalu nastaviti postavljati javna rasvjeta. Planira se opremanje Malog mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na Mandraču.

Uređena šetnica uz Mandrač

Radovi na Porporeli natječajem su povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK, a ugovorom je rok dovršetka radova predviđen do konca svibnja 2015. godine.

Podsjetimo, dosad se na širem pojasu gradske lučice proteklih godina odradilo nekoliko zahvata. Iz Mandrača su uklonjeni pontoni, a podmorje je produbljeno i očišćeno od nakupljenog mulja. Zidovi koji ga obrubljuju sanirani su i injektirani betonom. Na šetnici uzduž Mandrača sanirane su kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najnužnije, a postavljeni su suvremeni ormarići za struju i vodu za potrebe vlasnika ovdje usidrenih brodica. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija je postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s WC-ima i tuš-kabinama za potrebe nautičara. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter