Minimalna placa se povecava na 3.040 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati i poslodavci uskoro bi mogli dobiti poziv resornog ministarstva rada na razgovore o minimalnoj placi. Naime, Vlada planira povecati iznos minimalca koji od 2009. godine iznosi 2.814 kuna bruto, no prije toga valja obaviti meduministarske konzultacije, odnosno konzultacije s Ministarstvom financija, ali i gospodarstva te poduzetništva.

Neslužbeno se može cuti da je plan zadržati udio minimalne place u prosjecnoj placi na 39 posto. To znaci da bi bruto iznos minimalne place rastao za nepunih 230 kuna.

Prema zakonu o minimalnoj placi, njen udio u prosjecnoj placi na razini države je 39 posto. Kako je prosjecna placa u državi lani iznosila 7.796 kuna, to znaci da bi minimalna placa trebala porasti na 3.040,44 kune i taj bi se iznos minimalca trebao primjenjivati od lipnja ove godine do kraja svibnja iduce godine.

Radnik koji danas na ruke primi 2.244,32 kune minimalne place (pod uvjetom da je samac i placa prosjecni iznos prireza) ubuduce bi u neto iznosu primao 157 kuna više.

Na minimalnu placu, prema podacima sindikata, prijavljeno je oko 115 tisuca radnika u zemlji, odnosno svaki 12. zaposleni. Medutim, rast minimalne place imat ce daleko veci obuhvat.

Naime, mnogim je radnicima cije su place ugovorene kolektivnim ugovorima upravo minimalac osnova za izracun primanja, odnosno iznos minimalca se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta u svakom konkretnom slucaju. Tako bi rast minimalne place imao daleko veci obuhvat. Na lagani rast placa tako bi moglo racunati i dodatnih stotinjak tisuca radnika. (G. GALIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter