Minimalisticki slikocrteži bjeline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj galeriji Cvajner sinoc je otvorena samostalna izložba Roberta Krajcera pod nazivom "Rukopisi". Cini je opus od 25 crteža u tehnici akrilika, ugljena i olovke na papiru te predmeti od žice nastali ove godine. Projekt je ostvaren u suradnji Muzeja grada Umaga, Puckog otvorenog ucilišta "A. Vivoda" iz Buzeta i galerije Cvajner, a izložbu je otvorila povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner u društvu Biljane Bojic, v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga.

- Roberto Krajcer zna oslikati sebe. Njegovo je slikarstvo slikarstvo bravurozne bjeline i meditativnih situacija. On je autor koji umije i zna slušati. Slika svoje unutarnje razgovore, sluša svoju ruku, osoba je tihosti. Zna predociti energetsku silnicu crte, i to u totalnom miru. Njegova crta je odmjerena, a u crtežu nikada nema niti jedne crte viška. Covjek je koji odiše istocnjackom filozofijom kuranske provenijencije. Asocijativne su to price cija slojevitost sadrži jednu poetsku konotaciju, kazala je na otvorenju Ostojic Cvajner.

Krajcer zapravo slika svojom bjelinom. Oslanja se na umjetnost, odnosno filozofiju suprematizma koji zorno predocava u sprezi s minimalistickim postavangardnim postulatima. U osnovi je njegov izraz crtacki, a kompletan izraz njegovog stvaralaštva odaje vrlo fin, rafiniran i spretno izbalansiran rukopis. U narativnijim momentima, osim linearizma, Krajcer se ne libi niti tašizma. U njegovim radovima, pretežno nenaslovljenim, primjetna je suzdržanost i skulptorsko poimanje stvari. I slikocrteži i skulpture posjeduju ležernost, a samim time i nenametljivu "lakocu" postojanja, odnosno egzistencije samog predmeta. U Krajcerovom slucaju to su poetski, kratki i britki momenti srodni haiku poeziji ili pak neoavangardnim kracim komadima cija se lucidnost i suština išcitava negdje u dubini. Njegov postav u galeriji Cvajner svakako predstavlja ljepše momente u izložbenoj godini najvece pulske privatne galerije.

Roberto Krajcer roden je 1965. u Umagu. Živi i stvara u Umagu i Buzetu, a samostalno je izlagao u Buzetu, Umagu, Bašaniji, Puli, Novigradu, Rocu, Cabru, Pazinu, Škofji Loki, Grožnjanu te Italiji. Sudjelovao je na više skupnih izložbi i slikarskih kolonija u zemlji i inozemstvu te je dobitnik nekoliko nagrada.


Podijeli: Facebook Twiter