Minimalan pad SDP-a i lagani rast HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minimalan pad SDP-a i lagani rast HDZ-a, glavna su obilježja redovitog mjesečnog istraživanja CRO demoskop koje je početkom rujna provela Agencije Promocija plus. SDP je i dalje uvjerljivo najjača stranka u Hrvatskoj s 25,3 posto podrške birača, što je minimalan pad s prošlomjesečnih 25,4 posto.

Slijedi oporbeni HDZ kojeg u ovom trenutku podržava 22 posto birača, što je također minimalan rast u odnosu na prošlomjesečnih 21,8 posto. Budući da su ova dva rezultata u okviru statističke pogreške, može se reći da je podrška koju u elektoratu uživaju ove dvije stranke ostala ista u odnosu na početak kolovoza.

Na trećem su mjestu i dalje Hrvatski laburisti koje vodi Dragutin Lesar, kojima istraživanje daje 6,9 posto glasova, koliko su dobivali i mjesec dana ranije.

Iza ove tri najjače stranke slijedi HNS Vesne Pusić s 4,9 posto te još HSS s 3,1, HDSSB s 2,4 i HSP AS s 2,1 posto biračke podrške.

Zanimljivo je da je HSU, inače dio vladajuće Kukuriku koalicije, tek na 13. mjestu sa samo 1,1 posto biračke podrške.

Ako bi se gledale vjerojatne koalicije, onda ona predvođena SDP-om, a čine je još i HNS, HSU i IDS, dobiva 31,2 posto, a ona kojoj bi na čelu bio HDZ zajedno s HSS-om i HSP AS-om 25,1 posto. Zabilježen je visoki udio građana koji ne znaju za koga bi glasali, takvih je čak 22,6 posto. Visok je broj i onih koji uopće ne žele izaći na izbore, oni čine čak 40 posto populacije.

Najpozitivniji političar u zemlji i dalje je predsjednik Republike Ivo Josipović, kojeg takvim vidi 41,1 posto anketiranih. Odmah iza njega po popularnosti dolazi ministar financija Slavko Linić, koji je u pozitivi za 11,6 posto građana.

Na trećem je mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 5,6, a četvrti je premijer Zoran Milanović s 3,7 posto.

Kao najvažniju temu građani su izabrali recentne događaje u Vukovaru vezane za uvođenje dvojezičnosti. Tek nakon ćirilice dolazi tema gospodarske krize u zemlji. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter