Minijaturna remek-djela grafičkog umijeća i nova izdanja

Iva Ciceran i Andrea Stift (D. ŠIŠOVIĆ)
Iva Ciceran i Andrea Stift (D. ŠIŠOVIĆ)

"Oduševio me pogled na Pazinsku jamu s balkona Kuće za pisce, a sviđa mi se i što se ovdje svugdje može doći pješice", ushićeno je svoje prve dojmove o Pazinu, gdje će boraviti cijeli ovaj mjesec, iznijela austrijska spisateljica Andrea Stift u razgovoru s ravnateljicom pazinske Gradske knjižnice Ivom Ciceran, a u završnici večernjeg programa ovogodišnjeg Božićnog sajma pazinske knjige. Dok boravi u Pazinu, Andrea Stift radit će na jednoj svojoj priči u kojoj matrijarhalno ozračje drevne Irske s keltskom kraljicom kao središnjim likom smješta u sadašnjost, napisat će i nekoliko ljubavnih pjesama jer joj, kaže, jako nedostaje suprug, a već joj se nižu boravkom u Pazinu nadahnute bilješke i za neke tekstove koje ranije nije planirala.

Andrea Stift - prvi put u Pazinu

Kako je ispričala pazinskoj publici, odrasla je u ruralnom vinorodnom dijelu Austrije ali je kasnije preselila u Graz, studirala je germanistiku i lingvistiku i pisati počela još u vrijeme studija. Dosad je objavila nekoliko knjiga poezije, proze i dramskih tekstova, i književni su joj interesi vrlo različiti. U prvoj svojoj knjizi opisala je dinamičan život svoje prabake, a posljednju objavljenu posvetila je papi Franji. Piše i za novine, te sudjeluje u mnogim književnim i kulturnim projektima. U Hrvatskoj i Istri već je bila, ali je sada prvi put u Pazinu, a njen jednomjesečni boravak u Kući za pisce rezultat je suradnje pazinske Gradske knjižnice s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

U večernjem programu Božićnog sajma pazinske knjige nanizalo se prije nastupa Andree Stift još nekoliko programa. Izložbu ex librisa i ilustracija slikara i glazbenika Saše Šantela, negdašnjeg profesora stare pazinske Gimnazije, otvorili su Josip Šiklić, ravnatelj današnje pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Igor Longyka, autor izložbe i upravitelj Šantelove ostavštine te akademik Josip Bratulić, i sam poznat kao sakupljač ex librisa. Izloživši publici povijest i značaj ex librisa kao naljepnica kojima se s unutrašnje strane korica označava vlasništvo nad knjigom, akademik Bratulić je demonstrirao i drukčiju uporabu ovih minijaturnih remek-djela grafičkog umijeća, pokazavši nekoliko boca domaće rakije koje umjesto etiketa imaju - ex librise.

Na izložbi su prikazani ex librisi koje je Šantel radio kako za svoje kolege profesore iz pazinske Gimnazije, tako i za mnoge tada poznate slovenske književnike i kulturne poslenike, a i vlastitih je ex librisa izradio nemali broj, uvijek na crtežima, pogotovo autoportretima, potencirajući detalje vlastite osobnosti. Osim ex librisa mogle su se razgledati i Šantelove ilustracije za Nazorovog "Velog Jožu", te niz njegovih minijatura u raznim tehnikama koje prikazuju pazinske prizore, od kojih su neke vedute iz pazinske fizičke stvarnosti odnosno iz gradskog krajobraza odavno nestale.

Brojne nove knjige pazinskih izdavača

Iste večeri su predstavljena i dva nova izdanja pazinskog ogranka Matice hrvatske - zbirka duhovne poezije Josipa Klarića "Pod sjenom Svetoga vida" i knjiga kolumni Mate Ćurića "Hrvarenje"; zatim izdanja Državnog arhiva u Pazinu - "Biskup Juraj Dobrila u svom vremenu" autora Ante Dabe, te "Prof. Tugomil Ujčić - život, djelo, knjižnica" autorice Mladenke Hammer. Denis Visintin predstavio je ovogodišnja izdanja Muzeja grada Pazina, Mirna Milanović izdanja Pučkog otvorenog učilišta, dok je Iva Ciceran predstavila projekt Društva bibliotekara Istre "Bibliographia Histrica online". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter