Mini retrospektiva Bojana Šumonje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam radova veceg formata u tehnici ulja na metalu autora Bojana Šumonje izloženo je od cetvrtka u prostorima Slovenskog kulturnog društva "Istra".

- Dva su trenutka važna za pulsku recentniju likovnu povijest. Jedan od njih je otvorenje izložbenog salona sedamdesetih godina, a drugi pokretanje umjetnickog smjera pri tadašnjoj srednjoj školi "Branko Semelic".

U prvoj generaciji umjetnika bio je i Bojan Šumonja, zajedno s Robertom Paulettom i Marinom Banic, a u narednoj i Eros Cakic. Cakic i Šumonja diplomirali su u Veneciji 1985. godine, kada je Pula brojala 20-ak umjetnika.

Danas HDLU Istre ima oko 180 clanova, od cega ih je trecina iz Pule. Mnoge su se stvari dakle promijenile, ali Šumonja je ostao konstanta u umjetnickom životu Pule, kazao je prilikom otvorenja izložbe povjesnicar umjetnosti Oto Širec.

Širec je takoder istaknuo da simbolika u Šumonjinim radovima predstavlja puno više od ugodaja.

Ovom se prilikom Šumonja predstavio radovima koji su nastali u razdoblju od 2002. do 2009. godine, dakle svojevrsnom mini retrospektivom.

Nazocne je pozdravila predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Istra" Klaudija Velimirovic, a nakon otvorenja izložbe, brojnoj je okupljenoj publici mandolinisticki orkestar KUD-a "Lino Mariani" priredio sugestivni glazbeni intermezzo.


Podijeli: Facebook Twiter