Mini Las Vegas ipak u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki investitori u bombasticno najavljeni projekt "World Las Vegas" - mali grad zabave nalik na pravi Las Vegas u SAD-u - potvrdili su da ce svoju investiciju realizirati upravo na najvecem hrvatskom poluotoku.

Doduše, kako saznajemo od jednog od glavnih inicijatora projekta Zorana Savicica, još nisu odabrali lokaciju, a prije dva mjeseca, kada su bili u Istri, rekli su da u obzir dolaze Umag, Pula, Vodnjan i Bale. Medutim, tada su rekli da žele vidjeti i neke druge lokacije Hrvatskoj koje bi mogle biti idealne za njihove ideje - i to Dubrovnik, Šibenik i Zadar.

Srce i matematika


- Gradit cemo Las Vegas Istra, izjavio je u petak Savicic nakon što je sa investitorima obišao Dubrovnik, Šibenik i Zadar. Kaže da su lijepe i druge hrvatske destinacije, ali da ga jednostavno srce vuce u Istru.

- Kao djecak sam dolazio u Istru i stoga je jako volim. Medutim, obilazili smo i druge destinacije jer u biznis se ne ulazi samo srcem, vec tu radi i matematika. Veceras se nalazimo sa županom Ivanom Jakovcicem na veceri u Porecu gdje ga namjeravamo pitati sve ono što investitore zanima, vezano za sve ono što mi tražimo od Županije i Vlade. Podršku ovom projektu dali su župan, Vlada i sam predsjednik države, kaže Savicic.





Otvoreni i van sezone


Optimisticno najavljuje da bi do Nove godine trebao imati sve papire potrebne za realizaciju projekta s kojom bi poceo vec sljedece godine. Savicic bi želio u Istri kreirati Las Vegas brend u sklopu kojeg bi se izgradio veliki konferencijski, zabavni, trgovacki i sportski centar.

Sa županom se vec sastao u travnju u Porecu i iznio mu detalje oko projekta. Jakovcic je tada rekao da se nada da ce americki investitori na kraju ipak odabrati Istru te da u tom slucaju trebaju napraviti master plan, studije i osmisliti dizajn objekata. U meduvremenu bi Županija, odnosno lokalna samouprava donijela sve potrebne odluke.

Amerikanci su, podsjetimo, najavili izgradnju mini Las Vegasa na otprilike sto hektara. Na 30 hektara bila bi izgradena tri veca hotela s 1.500 postelja, nekoliko poslovnih paviljona, kongresni centar za 50.000 gostiju, sportski objekti, restorani i barovi. U planu je i izgradnja umjetnog jezera i vodenog parka na suncevu energiju.

Kompleks bi radio cijelu godinu i zapošljavao oko pet tisuca ljudi, uglavnom domicilnih. Milijardu i pol dolara investirat ce americki Hedge fond, a ostatak ce biti privatne investicije. Zanimljivo je i da Savicic na podrucju uvale Blaz planira izgradnju klinickog bolnickog centra. (Piše Barbara BAN)


Jakovcic: Zanimaju nas konkurentnost i radna mjesta

Župan Jakovcic potvrdio je da se veceras nalazi s investitorima i pozdravlja njihovu odluku.

- Svaki projekt koji omogucuje otvaranje novih radnih mjesta i uklapa se u konkurentnost istarskog turizma, za nas je zanimljiv i najmanje što cemo ucini da ga krajnje ozbiljno vrednujemo. Koliko je meni poznato, ova grupa investitora, koja dolazi iz nekoliko zemalja, zainteresirana je za Hrvatsku i prema mojim saznanjima obilazi više lokacija jer im je Hrvatska kao buduca clanica EU-a, ocito vrlo zanimljiva destinacija. Zasad mogu reci samo to da nas projekt svakako zanima i da smo spremni uložiti maksimalne napore i da se to dogodi. To svakako najmanje ovisi o nama, izjavio je Jakovcic.

Na pitanje smatra li izglednim da investitori dobiju sve potrebne dozvole do Nove godine i da se pocne graditi vec sljedece, s obzirom na cinjenicu da još nisu odlucili niti na kojoj ce lokaciji graditi, Jakovcic odgovara da je to realno ako se fazno pristupi investiciji. Smatra ipak da je potrebno prije toga napraviti još puno predkoraka. Na pitanje ne misli li da je projekt neizvediv i megalomanski, Jakovcic odgovara da nije tako.

- Danas su u opticaju veliki projekti ciji su investitori zainteresirani za Hrvatsku, pogotovo za Mediteran i dolaze iz Amerike i Azije. Neki su i nama poznati, a ovaj projekt je jedan od njih, zakljucuje župan.


Podijeli: Facebook Twiter