Mini je opet u trendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mary Quant, 75-godišnja modna dizajnerica koja je izmislila mini suknju i vruce hlacice, smatra da je današnja moda samo kopija njenih slavnih dizajnerskih radova iz 60-tih godina prošlog stoljeca. Poznata kao "mama minica" izjavila je da su moderni modni trendovi jako slicni njenim najpoznatijim retro idejama i kreacijama. "Današnji modni stilovi podosta nalikuju onima na kojima sam ja radila nekada i uživala, pa tako uživam i danas kada vidim da je mini opet u trendu ili je to tek utjecaj recesije“, našalila se Quant. Izjavila je da joj je najljepše vidjeti kratku suknju ili ultra kratke hlacice na mladim djevojkama jer taj look odaje ženstvenost i stav.

Svoj je legendarni ducan Bazar otvorila u londonskom predgradu Chelsea 1955. godine. Bio je to jedan od prvih ducana u kojem se mogla nabaviti povoljna stylish odjeca.

Ova slavna britanska kreatorica ima mnogo razloga za zadovoljstvo: njezina svevremenska kreacija našla se na seriji poštanskih maraka Britanske kraljevske pošte.

Prošlo je više od pola stoljeca otkako je studentica umjetnosti skratila suknju deset centimetara iznad koljenja. Neki medutim tvrde da je prvu mini suknju u modu uveo francuski dizajner Andre Courreges. Quant ju je nesumnjivo popularizirala i proslavila.

Glavno pravilo minice glasilo je: najmanje deset centimetara iznad koljena. Ali, što više to bolje. Postala je simbolom ženskog oslobodenja za kojim su poludjele žene svih dobi.

"Nikada nisam željela biti neumjesna", opravdava se Quant. Ona je kriva i za vruce hlacice koje su sedamdesetih godina osvojile žene. Uske i svjetlucave vruce hlacice intenzivnih boja tih su godina bili omiljen odjevni predmet za vecernji izlazak u diskoklubove, a i danas ih vole. Promotorica PVC mode ostat ce zapamcena i po plasticnim kabanicama i bijelim PVC cizmama. Nazvali su je modnom svecenicom šezdesetih godina.


Podijeli: Facebook Twiter