Mineral Expo Pula: Od dragog kamenja do fosila


Tijekom vikenda Dom hrvatskih branitelja ugostio je brojne posjetitelje, zaljubljenike u minerale i kristale, koji su došli pogledati što nudi ovogodišnji 8. Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenje pod nazivom "Mineral Expo Pula". I ove godine posjetitelj u su tako mogli uživati u mineralima, kristalima, dragom i poludragom kamenju ali i fosilima, uz sudjelovanje 40-ak izlagača iz čitave zemlje i inozemstva.

Velika ponuda nakita

Kako doznajemo do Nevena Miculinića, organizatora sajma, on se u Puli održava osmi puta, uvijek u listopadu, a osim u Puli održava se u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

- Ove je godine najveća ponuda nakita izrađenog od gotovo svih poznatih vrsta dragog i poludragog kamenja, zatim kamena anorganskog i organskog podrijetla. Za one malo zahtjevnije kupce sajam je nudi i unikatni ručno rađeni nakit, naveo je Miculinić.

Kako smo vidjeli, velika je gužva vladala oko štandova na kojem se nudio nakit od baltičkog jantara, podrijetlom iz Poljske, ali i nakita od originalnih ohridskih bisera. Koliko se kupovalo, a koliko samo razgledavalo, teško je zaključiti.

Od dragog kamenja na sajmu su se mogle vidjeti vrijedne zbirke opala iz Australije i Etiopije ali i primjerice brušeni rubini, smaragdi, safiri i turmalini. Bilo je tu i neobrađenih minerala iz čitavog svijeta poput ahata i kvarca iz Brazila, lapisa iz Afganistana, šungita iz Rusije ili larimara iz Dominikanske Republike. Lijepih, vrijednih i šarenih, u svim bojama.

Mamutske kljove

Sam je Miculinić na sajmu prezentirao, te prodavao, originalne fosile poput trilobita, amonita, zatim zuba dinosaurusa, dijelova mamutskih kljova, zube izumrle vrste morskih pasa ali i fosile okamenjenih ribica i muha, koji su najviše privlačili mlađe posjetitelje, pune pitanja.

Kao i proteklih godina posjetitelji su na sajmu mogli koristiti besplatne usluge verificiranog gemologa te provjeriti je li njihov nakit i kamenje na njemu pravo ili lažno kao i dobiti pravu procjenu vrijednosti tog nakita. Mogli su razgovarati s kristaloterapeutom te naučiti koji kristal pomaže kod koje bolesti ili stanje te kupiti neku od broje stručne i popularne literature o kristalima, mineralima i alternativnim načinima liječenja. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter