Mimohod protiv nasilja nad ženama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mimohodom u kojemu su glavnu rijec imali transparenti s natpisima "Nema opravdanja za nasilje", "Život bez nasilja je vrijedan truda" ili "Nasilje se ne dogada samo vama" Sigurna kuca Istra obilježila je u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Povorka koju su sacinjavali ucenici srednjih škola, predstavnici Grada i Županije, žene žrtve nasilja i drugi gradani krenula je s Giardina preko Flanaticke do Narodnog trga gdje su u znak sjecanja na ubijene žene pušteni crni baloni.

Koordinatorica Sigurne kuce Jadranka Cernjul izrazila je zadovoljstvo odazivom te podrškom koju su pljeskom dobili od prolaznika.

Da bi upozorili javnost na problem nasilja nad ženama, kod fontane na tržnici bio je postavljen štand s promomaterijalom, a predstavljena je i najnovija knjižica o nasilju u adolescentskim vezama namijenjena srednjoškolcima.

- Sve više djevojaka je u vezama u kojima ih decki tuku, to je postalo normalno. One postupke partnera objašnjavaju time što su imali težak dan te im vec sutra opraštaju. Vidim takve parove na ulici i za vrijeme nocnog izlaska u Uljaniku, nasred kojega se znaju izudarati.

Zato sam se odazvala pozivu Sigurne kuce. Želim pomoci jer nasilje je problem o kojemu treba pricati, kazala je sudionica mimohoda Manuela Krakar i porucila svojim vršnjakinjama da trebaju nauciti cijeniti sebe.

Povorci su se pridružile i clanice Socijaldemokratskog foruma žena iz Rovinja, Labina, Pazina, Cerovlja i Buzeta koje redovito doniraju Sigurnoj kuci higijenske potrepštine. Cernjul je istaknula da je žalosno što politicarke iz HDZ-a, IDS-a ili Ladonje dosad nisu prepoznale inicijativu kojom se pokušava pomoci žrtvama nasilja.


Podijeli: Facebook Twiter