Mimohod i 127 bijelih balona za žrtve Srebrenice

Čak 127 bijelih balona simbolizirali su posljednje žrtve pokopane u Potočarima (M. MIJOŠEK)
Čak 127 bijelih balona simbolizirali su posljednje žrtve pokopane u Potočarima (M. MIJOŠEK)

"Srebrenica - da se ne zaboravi i nikad nikom i nigdje ne ponovi!", natpis je koji su na majicama u ponedjeljak nosili sudionici mimohoda pod nazivom "Srebrenica svijetom hodi", u povodu 21. godišnjice genocida u Srebrenici. U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Pule, građani, kojima se pridružio i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, u tišini su hodali centralnim gradskim ulicama, od Foruma do tržnice.

Pušteno 127 balona

Na Narodnom trgu su, zatim, u zrak pustili 127 bijelih balona koji simboliziraju posljednje žrtve pokopane na memorijalnom groblju u Potočarima. Cilj im je bio pokazati da žrtve nisu zaboravljene i da pred težinom srebreničkog zločina civilizirani svijet ne smije ostati ravnodušan, tim više što ni nakon 21. godine istina o Srebrenici nije potpuna.

- Po drugi put smo na ovakav način obilježili stradavanje srebreničkih žrtava, taj strašan zločin i civilizacijsku tragediju. Srpske su snage ušle u Srebrenicu upravo na današnji dan, 11. srpnja 1995. godine, a do 13. srpnja su, prema dosad poznatim podacima, ubijena 8.372 muškarca i dječaka. Broj žrtava, nažalost, nije konačan, a počinitelji još nisu odgovarali za svoja nedjela, rekla je predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule Almira Raimović.

Manifestacija kao tradicija

Kako je dodala Raimović, oni će se potruditi da ova manifestacija prijeđe u tradiciju i da se u isto vrijeme održi u svim gradovima Istre, poručila je Raimović i pozvala sve građane Istre da im se pridruže. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter