Mimici povjerenje EP-a, Mates odbijen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament izglasao je velikom većinom glasova u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozitivno mišljenje o imenovanju Nevena Mimice za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača.

Potpredsjednik hrvatske Vlade dobio je potporu 565 zastupnika, protiv su bila 64 zastupnika i suzdržanih 64. Nakon pozitivnog mišljenja Europskog parlamenta Mimičino imenovanje treba još formalno potvrditi Vijeće Europske unije.

Mimica je 4. lipnja uspješno prošao saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji su preporučili pozitivno mišljenje za prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji. Mimica će dužnost preuzeti 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU-u.

Zastupnici Eurospkog parlamenta nisu u srijedu podržali kandidaturu Nevena Matesa za hrvatskog člana Europskog revizorskog suda. Protiv Matesova na plenarnoj sjednici u Strasbourgu imenovanja glasovalo je 396 zastupnika. Za je bilo 231, a suzdržanih 45 zastupnika.

Negativno mišljenje Europskog parlamenta o Matesovoj kandidaturi bilo je očekivano jer je on dobio negativnu ocjenu nakon saslušanja pred Odborom za proračunski nadzor 27. svibnja. Iako Odbor nije dao obrazloženje za takvu odluku, smatra se da je članovima bilo presudno to što Mates nije nedvosmisleno rekao da bi odustao od kandidature u slučaju da ne dobije pozitivnu ocjenu Europskog parlamenta.

Mišljenje Europskog parlamenta je savjetodavno, ali do sada nije zabilježen slučaj da Vijeće EU-a, koje ima konačnu riječ kod imenovanja članova Europskog revizorskog suda, odluči suprotno preporuci Europskog parlamenta.

Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luxembourgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU-a, uključujući račune svih tijela Unije.


Podijeli: Facebook Twiter