Mimica u Francuskoj primio nagradu za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nekad su ljudi okupljeni oko otvorenog ognja grijali tijelo i dušu pričama, danas se okupljaju oko televizora i filmskih ekrana, a naša je dužnost odgovarati izazovu nove vatre i svjetla te potrebe za slikom u pokretu koju su prije više od jednog stoljeća otkrili braća Lumiere, rekao je hrvatski redatelj Vatroslav Mimica primajući nagradu za životno djelo na otvorenju međunarodnog filmskog festivalu u francuskom Amiensu, koji se održava od 16. do 24. studenog.

- Krize su oduvijek bile dio stvaralaštva, danas na televiziji umjesto čarolije živih i filmskih slika dominira rutina govorećih glava, ali mi ipak nemamo pravo sumnjati u nadmoć i pobjedu ljudske kreativnosti i znanja, napomenuo je na dodjeli taj 89-godišnji klasik hrvatskog filmskog modernizma, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u svojoj današnjoj obavijesti.

Nagradu "Licorne d'honneur" uručio mu je gradonačelnik Amiensa Gilles Demailly, a uslijedila je projekcija njegovog kratkometražnog animiranog filma "Inspektor se vratio kući" iz 1959. te dugometražnog "Događaj" iz 1969.

U čast Mimici festival prikazuje retrospektivu njegovih dugometražnih i kratkometražnih radova, a u paralelnom je programu organiziran program klasika hrvatske kinematografije, koji je umjetnički ravnatelj festivala Fabien Gaffez opisao kao "nevjerojatno putovanje kroz pedeset godina kinematografije koja se događala odmah pokraj nas, a koju nismo zamjećivali. Otrgli smo zaboravu remek-djela.

Retrospektiva će obuhvatiti najznačajnija djela Kreše Golika, Branka Bauera, Zvonimira Berkovića, Veljka Bulajića, Nikole Tanhofera, Krste Papića i drugih, a u posebnom programu u pet dijelova predstavit će se i klasici Zagrebačke škole crtanog filma.

Promocija hrvatske kinematografije u Amiensu dio je Festivala hrvatske kulture u Francuskoj - Croatie, la voici!, a ostvarena je u suradnji Francuske kinoteke i samog festivala, koji se ove godine održava 32. put, te Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i HAVC-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter