Mimica saslušan u Europarlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica izrazio je u utorak uvjerenje da se do kraja mandata sadašnje Europske komisije može postići poboljšanje na području zaštite potrošača, resora koji bi on trebao preuzeti od 1. srpnja.

Mimica je u utorak pred nadležnim odborima Europskog parlamenta odgovarao na niz pitanja iz područja zaštite potrošača, u sklopu postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti.

Hrvatski povjerenik preuzima dužnost od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., a obnašat će je do isteka mandata ove Komisije 31. listopada 2014. Saslušanje se održava pred matičnim Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, uz pridružene odbore za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane.

Mimica se u uvodnom izlaganju snažno zauzeo za provedbu postojećih zakona o zaštiti potrošača, jer "prava koja se ne primjenjuju zapravo ni ne postoje". Istaknuo je da će, bude li potvrđen, raditi na konsolidaciji postojećeg zakonodavstva iz toga područja i njegovoj provedbi, a bitnim dijelom zaštite potrošača smatra njihovu obaviještenost o pravima koja imaju, stoga je ukazao na potrebu dodatnog informiranja o tome.

Nakon uvodnog Mimičinog izlaganja od desetak minuta, predstavnici svih zastupničkih klubova su mu postavljali pitanja tri sata.

Koordinatori klubova zastupnika u utorak poslije podne iza zatvorenih vrata raspravljat će o Mimičinu nastupu i svoju ocjenu potom uputiti Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu. To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan poslije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.

Pučani traže pojašnjenja

Klub zastupnika Europske pučke stranke traži od hrvatskog kandidata za europskog povjerenika Nevena Mimice da konkretnije odgovori na pitanja zastupnika. Andreas Schwab, njemački demokršćanin, član kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), navodi da EPP ima dva zahtjeva od budućeg povjerenika za zaštitu potrošača. Prvi je da osigura odgovarajuće transponiranje europskog u nacionalna zakonodavstva država članica. Također traži da se budući povjerenik obveže da će brzo pokrenuti postupak protiv onih zemalja članica koje ne poštuju europske zakone.

EPP ističe da će budući povjerenik morati osigurati potrebna sredstva za normalno funkcioniranje platforme za rješavanje sporova preko interneta. Riječ je o internetskom portalu na svim službenim jezicima EU-a na kojem bi potrošači rješavali sporove za robu koja je premale vrijednosti da bi se problem rješavao na sudu. "U odnosu na ta dva pitanja ovisit će ocjena EPP-a za kandidata za povjerenika", kaže Schwab.

Socijalisti: Glasovat ćemo za Mimicu

Zastupnički klub socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu ocijenio je u utorak nastup hrvatskog kandidata za povjerenika Nevena Mimice na saslušanju u Europskom parlamentu "dobrim, poštenim i vjerodostojnim" te najavio da će glasovati za njegovo imenovanje sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. "Kandidat za povjerenika davao je poštene odgovore. Nije obećao ništa što ne može ispuniti", izjavila je socijalistička zastupnica Dagmar Roth-Behrendt, članica Odbora za okoliš i zdravlje. "Gospodin Mimica izgleda kao političar koji vodi računa o interesima građana. Ne izgleda kao netko tko će se izgubiti u političkim taktikama", izjavila je zastupnica socijalista Evelyne Gebhardt. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter