Mimica: Pregovori o razlučivanju prošeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službe Europske komisije angažirane su u pregovorima o jasnom razlučivanju između talijanskog i hrvatskog prošeka, izjavio je u petak za talijansku agenciju Ansu europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Naime, talijanski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su u lipnju službeno očitovanje Europske komisije o korištenju naziva "prošek", kao tradicionalnog izraza za desertno hrvatsko vino, te o mjerama koje Komisija kani poduzeti ako se hrvatski prošek pod tim imenom na policama trgovina bude nalazio i poslije hrvatskog ulaska u EU.

Talijansko vino "prosecco" zaštićeno je oznakom izvornosti na razini Europske unije. "Prošek" i "prosecco" dva su različita proizvoda, ali je problem u tome što imaju vrlo slične nazive.

Prijepor je privremeno riješen odlukom EK da se sve količine svih vrsta vina proizvedenih do 30. lipnja 2013. i označenih prema nacionalnom sustavu koji je vrijedio do tog roka smiju nesmetano plasirati na tržište.

"Službe EK angažirane su pregovorima o jasnom razlučivanju između talijanskog i hrvatskog prošeka", rekao je Mimica Ansi. Podsjetio je da su "europski propisi na tom području vrlo jasni".

"Kao potrošač znam da su ta dva vina dva vrlo različita proizvoda, a oba cijenim", rekao je Mimica.

Neven Mimica, novi povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača kazao je da će idućih mjeseci prioritet u njegovu radu biti borba protiv krivotvorene robe u online prodaji, a zauzeo se i za više transparentnosti u cijenama energije i troškovima vođenja bankovnih računa.

Prioritet u radu EU idućih mjeseci na području zaštite potrošača bit će borba protiv krivotvorene robe koja se nudi na mrežnim stranicama. Radit će se na tome da bude više transparentnosti u informacijama o cijenama energetike i troškovima tekućih računa tako da bi se pružile stvarne mogućnosti izbora u ponudama klijentima.

Mimica je kazao da mu je cilj "donijeti opipljive prednosti potrošačima".

Predloženi zakon Europske komisije o označavanju proizvoda "Made in" je "bitan" za "poboljšanje sigurnosti potrošača" i "želio bih da bude donesen čime prije moguće i na tome radim zajedno s litavskim predsjedništvom", rekao je Mimica za Ansu.

 


Podijeli: Facebook Twiter