Mimica nositelj liste SDP-a za euroizbore?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu tek se počinju navikavati na svoju novu ulogu, a političke stranke već razmišljaju o redovitim europskim izborima koji se održavaju u svibnju iduće godine. U HDZ-u su već osnovali izborni stožer, a moguće je da na prvo mjesto listi za te izbore imenuju bivšu ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar Kitarović. Prošlog je tjedna Kolinda Grabar Kitarović u svojstvu pomoćnice glavnog tajnika NATO-a boravila u Dubrovniku i tamo je novinarima HTV-a, na pitanje o angažmanu za europske izbore, odgovorila da joj mandat istječe u srpnju i da je stoga opcija povratka u hrvatsku politiku - otvorena.

U SDP na dnevnom redu još nije formiranju stožera, ali to ne znači da u najjačoj hrvatskoj stranci također ne razmišljaju o kandidatima s kojim će izaći na izbore za EP. Objektivan je problem da je većina poznatih socijaldemokratskih imena u Vladi i na drugim državnim dužnostima, ali ovaj će put SDP ipak nastojati izaći na ove važne izbore s konkurentnijom listom. U tom kontekstu treba promatrati ideju da SDP-ovu listu nosi Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača.

- Mimica je, iako to javnost možda nije percipirala, bio vrlo bitan član Vlade. Sada je on europski povjerenik i ima apsolutno sve kvalitete da bude prvi na našoj listi, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik o planovima stranke da HDZ-ovcima, možda čak i Kolindi Grabar Kitarović, suprotstave Mimicu.

U SDP-u procjenjuju da je Mimica ostavio u hrvatskoj politici puno dublji trag nego Sanaderova ministrica vanjskih poslova i da bi s europskim povjerenikom na prvom mjestu njihova lista ozbiljno dobila na političkoj težini. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter