Mimica: Istra ne bi trebala imati poseban status

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Istarskim politicarima je posebno zanimljiva tema preustroja lokalne samouprave. Hoce li Vlada krenuti u ukidanje pojedinih gradova i opcina, a možda i županija, prije nadolazecih lokalnih izbora?
- Decentralizacija je važan dio Vladinog programa, ali ne smije je se promatrati kao zaseban proces, vec kao dio realizacije prioriteta. Vlada je definitivno opredijeljena za nastavak i jacanje procesa decentralizacije, procesa u kojem prvo pitanje nije broj jedinica lokalne i regionalne samouprave, nego je to dogovor o funkcijama koje se mogu bolje obavljati na nižim razinama i sustava financiranja koji ce osigurati da se te nove funkcije mogu financirati iz izvornih sredstava njihovih proracuna. Kada uspostavimo sustav s decentraliziranim funkcijama i osiguravanjem sredstava za njih, tek tada možemo govoriti o potrebnom broju jedinica lokalne samouprave.

To je dugorocan proces koji traži visoku razinu politicke suglasnosti i sigurno nece biti dovršen prije iducih lokalnih izbora u svibnju 2013. Cilj nam je do kraja godine dovršiti model decentraliziranog funkcioniranja Hrvatske koji bi osigurao da se barem dvostruko više sredstava i funkcija obavlja i financira na lokalnoj razini. Nakon toga bi uslijedila velika javna rasprava. Nadamo se da bi usuglašeni decentralizirani sustav mogao profunkcionirati do lokalnih izbora 2017. Vjerojatno ce sustav dovesti do smanjivanja broja jedinica lokalne samouprave, a pred nama je postizanje politickog dogovora kako osmisliti sadašnju županijsku razinu, treba li je zadržati ili uvesti manji broj regionalnih cjelina.

- Posebno problematicno za Vaše koalicijske partnere iz IDS-a je upravo najava ukidanja županija i osnivanje regija. Bi li Istra u tom slucaju štogod izgubila?

- Danas ne postoji, pa cak ni u nacrtu, prijedlog koji bi u ovom trenutku definirao drugaciji sustav regionalne samouprave od županijskog. Postoje razgovori, ideje i dileme je li manji broj vecih regija ucinkovitiji model i o tome cemo razgovarati unutar povjerenstva. Medutim, što se tice potencijalno novog regionalnog ustroja, u njemu se treba voditi racuna o gospodarskim potencijalima te povijesnim i tradicijskim cjelinama. Iz toga se vec može išcitati da ovakva cjelina kao što je Istra jednostavno nema razloga "strahovati" od bilo kakvog drugacijeg regionalnog ustroja. Istra u svemu zadovoljava kriterije posebnosti. Za nas u koaliciji je stvar jasna - decentralizacija je nužna, ali ne smije dovesti do fragmentacije, parcelizacije, vec do toga da regionalne cjeline do kraja ostvare svoje potencijale.

- Možemo li pod tom fragmentacijom doživjeti nedavnu izjavu istarskog župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovcica da bi Istra trebala postati regija s posebnim statusom?

- U ovom trenutku ne razgovaramo niti predvidamo politicki status bilo kojeg novog regionalnog ustroja. Tu treba vrlo pažljivo definirati politicki status bilo županija ili regija. Politicki ga definirati da doprinosi unutarnjoj koheziji Hrvatske - i politicki i razvojno. Ne vidim da bi ijedna od potencijalno novih regija trebala imati poseban status.

- Godine 2001. zamijenili ste Jakovcica na mjestu ministra europskih integracija kada je IDS istupio iz koalicije. Postoji li danas, s obzirom na prijašnja iskustva, bojazan da bi se partneri mogli razici?

- Medu strankama koalicije je toliko povezan politicki interes da svi razumiju da je bolje i lakše zajedno ostvarivati program negoli je to moguce bilo kojoj od stranaka pojedinacno, pa cak i nama u SDP-u kao najjacoj stranci. Nema tog politickog interesa koji bi realno mogao dovesti do nekih iskakanja. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIC)

INTEGRALNI INTERVJU S POTPREDSJEDNIKOM VLADE NEVENOM MIMICOM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter