Mimica: Broj opcina i gradova smanjiti, ali uz raspravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra ce sigurno biti jedna od pet ili šest regija, koliko ce ih Hrvatska imati nakon teritorijalnog preustroja, i to zbog njenih posebnosti te povijesne i ekonomske osnove. Medutim, ništa se nece mijenjati do lokalnih izbora 2013. koji ce se provesti po dosadašnjem modelu, nego ce se to dogoditi u procesu prilagodbe na novi decentralizirani sustav do 2017., rekao je sinoc na godišnjoj konvenciji gradskog SDP-a u Umagu potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica, koji je i u nedavno formiranom Nacionalnom povjerenstvu za provodenje decentralizacije i reforme lokalne i podrucne (regionalne) samouprave.

Valja istaknuti da decentralizacija ne znaci samo teritorijalni preustroj, vec se predvida i redefiniranje nadležnosti razlicitih razina lokalne i regionalne samouprave. Mimica je istaknuo da bilo koja promjena ustroja jedinica podrucne samouprave mora uzeti u obzir sve povijesne, ekonomske, kulturne i zemljopisne specificnosti.

- Hrvatska spada u previše centralizirane zemlje, u kojoj se tek deset posto javnih sredstava spušta na lokalnu razinu, dok se ostatak troši na nacionalnoj, a što je velika kocnica gospodarskom, politickom i društvenom razvoju, kazao je. Naveo je da se najviše govori o teritorijalno-administrativnom ustroju, tj. da treba ukinuti barem 400 opcina i gradova.

- Nema cistog i unaprijed zadanog rješenja. Vjerojatno ce biti manji broj jedinica lokalnih samouprava, ali takve odluke ne možemo sada donositi. Kod opcina i gradova treba razlikovati one koji mogu preuzeti neke poslove i stvarno ih u cijelosti financirati te druge koje ce moci samo dio. No, o tome cemo provesti široku javnu raspravu u kojoj ce sudjelovati sve politicke stranke, Sabor, svi gradovi i opcine.

Medutim, veca su nam nepoznanica županije. Prema kriterijima EU-a Hrvatska ce se podijeliti na pet regija koje ce zamijeniti županije i time olakšati dobivanje novca iz kohezijskih fondova, objasnio je Mimica.

Dogodine ce lokalni izbori ici po starom - (grado)nacelnici i župani birat ce se direktno. Ali prije toga, najavio je Mimica, ipak ce se urediti odnosi opcinskih/gradskih vijeca i gradonacelnika da bi se izbjegla sadašnja situacija u kojoj je izvršna vlast u prednosti pred predstavnickom. Kao primjer naveo je apsurd kod izglasavanja proracuna: ako ne prode, može doci do prijevremenih izbora za vijeca (primjer opcine Višnjan, op. a.), ali ne i za gradonacelnika, za ciji smjenu treba provesti referendum.


Podijeli: Facebook Twiter