Milozvučni tonovi alpskog glazbenog izričaja

Osam glazbenih sastava nastupilo je na oberkrainer festu
Osam glazbenih sastava nastupilo je na oberkrainer festu

Jubilarni, 15. Alpe Adria Oberkrainer Fest okupio je rekordan broj posjetitelja na pjaci kod crkve Sv. Jurja. Nije samo petnaesta godišnjica razlog tako velikog posjeta, nego i kvalitetan program. Odlika oprtaljskog festa leži u izboru kvalitetnih izvođača. Čak osam glazbenih sastava iz Italije, Slovenije i Hrvatske, izvelo je polke i valcere.

Okrogli muzikanti

Snažan dojam ostavio je sastav Šareni muzikanti, u kojem uz dvojicu starijih kolega, nastupaju 10-godišnji i 12-godišnji Andre Zakinja i Lorenco Luša, najmlađi izvođači na oberkrainer festu, dok je najviše aplauza pobrao sastav Okrogli muzikanti iz Slovenije.

- Prelazili smo granice kulturom, tako radimo i danas, nadamo se da dolazi trenutak kada nas administracija više neće dijeliti, istaknuo je otvarajući jubilarno izdanje oberkrainer festa načelnik oprtaljske općine Aleksander Krt.

Po završetku službenog dijela programa, veliki broj posjetitelja  zaustavio se na središnjem trgu gdje ih je zabavljao sastav Okrogli muzikanti. Mogli su se degustirati fuži s crnim ljetnim tartufom, podzemnom gljivom čija cijena za kilogram iznosi oko tisuću kuna. Tijekom večeri naribano je u fuže preko dvije kile crnog tartufa. Milozvučnim tonovima alpskog glazbenog izričaja u ritmu polke i valcera, oberkrainer fest, spuštajući se s oprtaljskih zidina prema Livadama i rijeci Mirni dotakao se i Motovuna.

Likovna kolonija

Uoči susreta oberkrainera, u Oprtlju je održana međunarodna likovna kolonija. Umjetnici iz Italije (Trst), Slovenije (Sečovlje), Istre (Grožnjan, Pazin, Lupoglav i Oprtalj ), postavili su svoje slike u oprtaljskoj Lođi. Punih deset godina djeluje slikarska kolonija koju vodi Denis Vižintin, tako da Oprtalj već ima fundus od 120 slika.

Od popratnih događanja izdvajamo i malonogometni turnir žena i mladića te gađanje glinenih golubova članova i gostiju LD "Vepar", kao i nastup dvadesetak mladih pjevača iz Udruge "Mali veliki mikrofon" pod vodstvom Alana Poropata koji je uz Nicol Vranjac bio i voditelj centralnog programa. (Napisao i snimio V. HAMMER)


Podijeli: Facebook Twiter