Milotić: Brijuni trebaju biti dostupniji svim našim građanima

Nelida Milani Kruljac (D. ŠTIFANIĆ)
Nelida Milani Kruljac (D. ŠTIFANIĆ)

Marno Milotić, mladi doktor znanosti porijeklom s Pazinštine novi je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Upravno vijeće Javne ustanove "Nacionalni park Brijuni" raspisalo je tijekom kolovoza natječaj za izbor ravnatelja/ice te javne ustanove. U konkretnom slučaju radilo se o ponovljenom natječaju jer na natječaju koji je raspisan u travnju ove godine nije izabran niti jedan kandidat. Ustanovu je do Milotićevog izbora vodila Lorena Žunić, koja je obavljala funkciju v.d. ravnateljice. S Milotićem smo razgovarali svega nekoliko dana nakon inauguracije, a zanimalo nas je koji su ključni naglasci u njegovom programu rada, kojeg su, na koncu, članovi izbornog povjerenstva prepoznali kao najkvalitetniji.

Približiti se lokalnoj zajednici

- Program kojeg sam predstavio izbornom povjerenstvu dao je ključne naglaske na povećanje i poboljšanje suradnje s lokalnim jedinicama, poseban naglasak na aktivnu suradnju s nacionalnim i međunarodnim znanstvenim ustanovama po cijelom svijetu s kojima sam i ranije već uspostavio kontakt i ostvarivao suradnju prilikom svog znanstvenog djelovanja, kaže Milotić.

Naglašava da će fokus biti na pridobivanju novih Europskih projekata, te privlačenju bespovratnih sredstava, a s tim je ciljem, od prvog dana mandata započeo s formiranjem projektnih timova. Visoko na listi prioriteta je pridobivanje interregionalnih projekata u suradnji s drugim mediteranskim državama koje imaju zajedničke interese, a poseban naglasak bit će stavljen na bolju promidžbu Ustanove, te približavanje Ustanove javnosti, mladeži i lokalnoj zajednici.

- Volio bih da za vrijeme mog mandatnog razdoblja uspijemo vratiti sjaj Brijuna kakav je stvorio veliki vizionar Paul Kupelwieser kada su Brijuni bili poznato europsko ljetovalište, stjecište tadašnje aristokracije, ali i poznatih umjetnika, književnika i znanstvenika. Smatram da moderni Brijuni mogu još i mnogo, mnogo više, kaže novi ravnatelj.

Što se tiče zaštite prirode, Nacionalni park je u jako dobrom stanju, međutim novi ravnatelj je uvjeren da se i to može unaprijediti.

- Najveći problem su objekti koje smo, kako se s otočja povlačila vojska i policija, malo po malo nasljeđivali. Ima dosta objekata i smještajnih kapaciteta koji su u derutnom i zapuštenom stanju. Njih moramo sanirati i obnoviti. Također, uvijek postoje ulaganja u održavanje cesta i drugih infrastruktura na otoku koje zahtijevaju velika financijska sredstva. Održavanje infrastrukture i objekata primjereno suvremenom i održivom razvoju zahtjeva jako puno posla i ulaganja. Međutim sasvim sam uvjeren da tim NP Brijuni ima znanja i volje da to ostvari. Cilj nam je da Brijuni u 21. stoljeću, sa svom svojom jedinstvenom prirodom, povijesnim i kulturnim vrijednostima te sadržajima svakog posjetitelja ostave bez daha, veli Milotić. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter