Miloš Zeman prisegnuo za češkog predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miloš Zeman danas je prisegnuo za novog češkog predsjednika u idućih pet godina i tako naslijedio Vaclava Klausa čiji je drugi i posljednji mandat na čelu države istekao u četvrtak u ponoć.

Zeman, 68-godišnji veteran češke ljevice i premijer od 1998. do 2002., pobijedio je 26. siječnja na prvim izravnim predsjedničkim izborima u Češkoj s 54,8 posto dobivenih glasova. Njegov protivnik, 75-godišnji konzervativni aristokrat i sadašnji ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg osvojio je 45,2 posto glasova. Češkog predsjednika dosad je birao parlament.

Zeman je prisegnuo na zajedničkoj sjednici obaju domova parlamenta u Praškom dvorcu u nazočnosti članova vlade, stranih diplomata i ostalih uzvanika. U svom prvom govoru u svojstvu predsjednika, obećao je da će raditi na smirivanju i stabiliziranju češke političke scene, istaknuvši da na svoju funkciju gleda kao na neutralan teren za raspravu svih parlamentarnih stranaka i ostalih tijela.

"Predlažem da budem posrednik, ali ni u kom slučaju sudac", poručio je Zeman. Za razliku od svog euroskeptičnog prethodnika, Zeman je proeuropski orijentiran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter