Milohanić: Vratiti stari dio Pazina trgovcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Plana za sanaciju duga pazinskog proračuna od sedam milijun kuna nema, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare pod krošnjama u Parku istarskih velikana nositelj gradske nezavisne liste Valter Milohanić. Osvrnuo se na prijedlog vijećnice Vesne Ivančić (IDS) da se Grad Pazin kandidira za dobivanje statusa brdsko-planinskog područja.

- Pazin za sada ne ostvaruje nijedan uvjet za stjecanje tog statusa, kazao je te dodao na nije vrijeme za jadikovke već za korištenje komparativnih prednosti grada, primjerice prometne povezanosti i pozicije u središtu Istre. Predlaže privlačenje investitora uz nove dvije mjere vezane uz plaćanje komunalnog doprinosa - uz postojeći popust kod jednokratnog plaćanja od 30 posto, nude model koji bi manje štetio prihodima Grada, a jednako ili više pomagao poduzetnicima. Za investiciju se prve godine ne bi plaćalo ništa, dok bi se u iduće tri godine plaćala trećina iznosa svake godine.

Drugi način koji bi ponudili je da se u razdoblju od četiri godine svake godine plati 25 posto iznosa komunalnog doprinosa.

- Turistička se žila kucavica grada, a to je potez od Trga male fontane do Kaštela, nalazi u stanju mirovanja, kaže Milohanić, a za to odgovornim smatra gradonačelnika, koji je većinu gradskih prostorija u tim ulicama podijelio udrugama te time poništio jedini logični turistički pravac.

Predlaže da se udruge koje nemaju radno vrijeme i ničim ne pridonose gospodarskoj djelatnosti isele u prikladnije prostorije te da se prostori vrate trgovcima i obrtnicima. Kao konkretne poticajne mjere ponudili bi im ustupak neplaćanja komunalne naknade u razdoblju od godinu ili dvije te priznavanje ulaganja u nekretnine ako je prostor bio neuseljiv ili derutan. To bi potaklo (samo)zapošljavanje, stvorila bi se prepoznatljiva šetnica za turiste i građane te oživio stari dio grada. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter