Milodari strankama: IDS-u 60 tisuća, za HSU 400 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najnovijem popisu donacija što su ih hrvatske stranke primile u prvoj polovici godina nema senzacija, ali zato ima pregršt zanimljivosti koje mnogo govore o običajima što u njima vladaju.

Uočljivo je da su gotovo posve izostale velike donacije iz gospodarskog sektora, te da se stranke mogu osloniti samo na donacije članova i simpatizera, kao i vlastitih dužnosnika, ministra i parlamentarnih zastupnika. U samofinanciranju najdalje je otišla Hrvatska narodna stranka, čija su ministri i zastupnici u vlastiti proračun uplaćivali čak po 30 tisuća kuna.

Istarski demokratski sabor jedna je od rijetkih stranaka koja je primila donaciju privatne tvrtke: porečka Riviera Adria uplatila im je 60 tisuća kuna u novcu. Dobili su i donacije u proizvodima od Agrolagune, umaškog Uresa i pazinskog Reginexa u sveukupnom iznosu od 12.759 kuna. Donacije IDS-u sve zajedno iznose 72.759 kuna.

Mnogo je siromašnije prošla Hrvatska stranka umirovljenika. Njezina jedina donacija, namijenjena gradskom odboru stranke u Valpovu, iznosi 400 kuna i uplatila ju je u ožujku tvrtka Fundator.

SDP i HDZ nisu dobile najviše donacije, iako su po broju članova, utjecaju i saborskim mandatima uvjerljivo najsnažnije političke stranke u zemlji.

SDP je u prvih šest mjeseci sakupio 153.614 kuna donacije, od čega na pravne osobe, tri male i nepoznate tvrtke iz Varaždina i Trnovca, otpada 2.200 kuna. Među najveće donatore SDP-a njegovi SU ugledni članovi - europski povjerenik Neven Mimica uplatio je 30 tisuća kuna u ožujku, dok  potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić svaki mjesec uplaćuje tisuću kuna.

Na popisu je i saborska zastupnica Gordana Sobol, koja je uplatila 1.800 kuna te Iva Prpić, pomoćnica ministrice Milanke Opačić. Prpić uplaćuje po 50 kuna mjesečno. Saborski zastupnik Peđa Grbin - kojeg su mediji prozivali zbog skromne uplate od deset kuna na račun SDP-a - u veljači je uplatio 1.953 kune i 40 lipa.

Najmanju donaciju SDP-u, od jedne kune, dao je stanoviti Marinko Žic. ( Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter