Milković: Barišić je slovio kao moćan čovjek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Uprave CROSCO-a Bojan Milković posvjedočio je danas na sudu da je za kompaniju kojoj je bio na čelu u dva navrata tražio pomoć od bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa carine Mladena Barišića koji je slovio kao moćan čovjek.

Na suđenju HDZ-u, bivšem premijeru i čelniku te stranke Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju "Fimi media" Milković je rekao da je optuženog Barišića upoznao preko kolege iz tvrtke Mladena Bradača koji je bio dobro pozicioniran u HDZ-u jer je njegova supruga radila zajedno sa suprugom bivšeg premijera.

Kompanija CROSCO je 2005. stajala loše i gomilali su joj se dugovi pa je uprava odlučila nešto poduzeti, a ključ u tome, po svjedokovim riječima, bio je Bradač koji je dogovorio sastanak s članom Uprave INA-e Josipom Petrovićem, nakon čega je Milković postao predsjednik Uprave CROSCO-a.

Svjedok je ispričao kako je Bradač 2005. predložio da se nađu s ljudima iz marketinške agencije Fimi medie kako bi im ta tvrtka pomogla u promjeni imidža menadžmenta. Bradač ga je upoznao s Barišićem u restoranu Baltazar, gdje je bio pozvan od vlasnice Fimi medie Nevenke Jurak. Barišić ga je na sastanku pitao jesu li zadovoljni suradnjom s Fimi medijom i zahvalio mu na svemu te poručio da mu se javi ako mu što bude trebalo.

Svjedok je to naknadno i učinio, zatraživši pomoć u naplati potraživanja od splitske tvrtke Konstruktor te otvaranju skladišta koje ne podliježe plaćanju carine.

Upitan zašto se obratio Barišiću za pomoć, Milković je rekao da je Barišić bio šef carine i rizničar HDZ-a te da je slovio kao moćan čovjek.

"Bilo je za očekivati da nam Barišić može pomoći", kazao je svjedok, dodavši kako je vjerojatno tu svoju zamolbu temeljio i na tome što je CROSCO surađivao s Fimi medijom.

Milković je potvrdio da je na razgovor primio supruga optužene bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević jer je u CROSCO-u kolala priča da je jedan od njegovih prethodnika zbog njega bio smijenjen.

Svjedok je potvrdio da je prisustvovao sastanku u vladi 2007. ali se nije mogao sjetiti teme razgovora.

Tvrdi da već 25 godina vodi evidenciju o svim sastancima i da je i taj sastanak upisan, ali bez ikakve druge bilješke jer je smatrao da ništa nije bilo važno.

U USKOK-u pak tvrde da je na tom sastanku čelnicima državnih tvrtki rečeno da moraju surađivati s Fimi medijom.

Svjedok tvrdi da poslovanje s Fimi medijom nije bilo u sustavu javne nabave, već da se radilo o kreativnim poslovima koji su se mogli direktno dogovarati. Kazao je da je vrijednost poslova s tom tvrtkom u 2008. iznosila 4,3 milijuna kuna, što je neznatan udio u odnosu na 2,5 milijardi kuna prometa te godine.

Milković tvrdi da su svi članovi uprave CROSCO-a bili zadovoljni uslugama Fimi medije s kojom se poslovalo "pet do šest godina" te da je prekid suradnje potaknuo on osobno, nakon što su se u medijima pojavili napisi o aferi koja je dobila naziv po toj marketinškoj tvrtki.

Milkoviću se inače sudi zbog navodnog primanja gotovo osam milijuna kuna mita u zamjenu za dodjeljivanje poslova tvrtkama koje su radile na Croscovim platformama za eksploataciju plina. 

Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su optužbe ali se nisu nagodili s USKOK-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter