Milka Putinja iz Brigi proslavila stotu

Nona Milka s čestitarima (M. RIMANIĆ)
Nona Milka s čestitarima (M. RIMANIĆ)

Milka Putinja iz Brigi, rođena 2. listopada 1912. u Marcanima na Lindaršćini, proslavila je jučer u krugu obitelji stoti rođendan. U Brige, u kojima je provela najveći dio života, došla je 21. siječnja 1931., kad se udala za Franju Putinju. U braku je provela 13 godina i rodila šestero djece - tri kćeri i tri sina, od kojih je jedan, nažalost, pokojni. Osim jednog sina koji živi u Australiji, sva su joj se djeca skrasila u Istri, a Milka živi s obitelji najmlađeg sina Rafaela i njegove supruge Dijane.

Nona Milka danas ima 13 unuka, 19 praunuka i dva prapraunuka. Kad je došla u Brige zatekla je veliku obitelj od sedam članova, a kao mladoj nevjesti najteže joj je bilo kuhanje. U Pužarima, gdje je do tada živjela s bakom, nije kuhala, pa joj je to u novoj obitelji bilo prilično teško, naviru sjećanja. Otac joj je poginuo u Prvom svjetskom ratu, a kad joj se majka preudala u Čulete, Milka je otišla kod bake u Pužare.

Na pitanje što je kuhala odgovara: "Svakidanju hranu". Pitali smo je što je to. "Ripa, kumpir i pažul, a ako je poli to bila i kakova koža od prasca, je bilo bolje." Fuži, njoki i maneštra kakva se danas kuha bili su rijetkost u njenoj kuhinji.

Došao je Drugi svjetski rat, koji je Milku zavio u crninu koju nikad potom nije skinula. Supruga Franju 1944. odveli su Nijemci i 16 dana su ga s još nekoliko zarobljenika držali u pazinskom Kaštelu. Milka mu je 16 dana, u visokom stupnju trudnoće, nosila hranu u Pazin, a kad su se žene 16. dana pojavile pred Kaštelom, dobile su odgovor da njihovi više nisu tamo, već da su ih "odveli u Germaniju".

Supruga nikad više nije vidjela, a sina Rafaela rodila je tri dana nakon toga u svom domu u Brigima. Sama sa šestero djece borila se za život, često je "hodila po žornadama", kopala i obavljala druge težačke poslove da bi prehranila obitelj i da bi joj zauzvrat ljudi došli orati. Teške su godine prolazile, a djeca su stasala. Na kraju je svatko otišao svojim putem, a Milka je, evo, unatoč teškim danima doživjela stotu.

Nona Milka relativno je zdrava, pije samo tablete za srce. Danas uzgaja piliće i najviše se veseli svojim unucima i praunucima.

- Svi su mi u fameji dobri, lijepo se slažemo i to mi je jako drago, kaže ona. Na pitanje što može poručiti onima koji žele doživjeti stotu odgovara: "Neka više jedu svakidanju hranu, neka delaju i neka se ne jade".

Među čestitarima koji su tog poslijepodneva pohodili Milkin dom u Brigima bili su i predstavnici Općine Gračišće na čelu s načelnikom Ivanom Mijandrušićem, koji joj je ovom prigodom uručio prigodan poklon i zaželio da u zdravlju i veselju provede još mnoga sretna ljeta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter