Miljku prekršajna prijava zbog ustaškog e-maila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kutinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv predsjednika HČSP-a Josipa Miljka, tereteći ga da je slanjem e-mail poruke s ustaškim pozdravom u kojem je ravnateljicu Spomen područja Jasenovac optužio za četničku propagandu, počinio prekršaj, a ne kazneno djelo prijetnje.

Miljka i njegovu političku stranku, kutinsko tužiteljstvo tereti prekršajno temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne kazneno zbog čega su ga prijavili ravnateljica te ustanove i još tri udruge.

Ravnateljica je zbog tog maila ranije Miljka kazneno prijavila zbog prijetnje, a protiv njega kaznene prijave podnijele su i tri udruge, koje su ga teretile i zbog poticanja na nasilje i mržnju.

No, kutinsko tužiteljstvo je nakon provedenih izvida 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze obilježja tih kaznenih djela već prekršaja.

Čelnik HČSP-a je, prema sumnjama tužiteljstva, kao predsjednik te političke stranke lani, 1. prosinca poslao ravnateljici Spomen područja Jasenovac poruku pod naslovom "Vi širite četničku propagandu" koja je kod nje izazvala osjećaj nelagode te osobnog i profesionalnog poniženja.

Spornu poruku, Miljak je poslao ravnateljici te ustanove na službeni mail zbog zastrašivanja, vrijeđanja i neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem, a potpisao ju je svojim imenom, prezimenom i funkcijom, uz dodatak "Za Dom Spremni!", izvijestilo je tužiteljstvo, navodeći samo dob okrivljenika.

Tužiteljstvo navodi da su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu koji je također tog dana dostavljen ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika.

DORH je odluku o podnošenju optužnog prijedloga protiv čelnika HČSP-a objavio uoči konferencije za novinare koje su nevladine udruge sazvale za danas zbog neadekvatne reakcije kutinskog tužiteljstva na prijetnje toj ustanovi.

Za udruge nedopustivo što tužiteljstvo Miljka goni samo prekršajno

Udruge za ljudska prava izrazile su danas nezadovoljstvo što kutinsko Državno odvjetništvo predsjednika HČSP-a Josipa Miljka goni samo prekršajno, a ne kazneno, zbog toga što je ravnateljici Spomen područja Jasenovac poslao e-mail poruku s ustaškim pozdravom u kojoj ju je optužio za četničku propagandu.

Zato će uduge Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pružiti pravnu pomoć ravnateljici Nataši Jovičić u njezinoj privatnoj kaznenoj tužbi protiv predsjednika HČSP-a Josipa Miljka.

Udruge krivom smatraju odluku kutinskog Državnog odvjetništva te ocjenjuju da ono nije prepoznalo opasnost prijetnji izrečenih od ljudi koji se pozivaju na nacističku ideologiju, tj. njezinu ustašku inačicu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter