Miljenić: Priprema se zakon o osobnom stečaju

Pripremamo zakon o osobnom bankrotu, Orsat Miljenić (M. Todorov/CROPIX)
Pripremamo zakon o osobnom bankrotu, Orsat Miljenić (M. Todorov/CROPIX)

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je večeras kako njegovo ministarstvo priprema prijedlog zakona o osobnom stečaju, kojim bi se dužnicima, kroz projekciju kolika im je imovina i iznos duga, omogućio povrat duga, dio kojega bi se mogao i otpisati.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar Miljenić je kazao kako su brojni hrvatski građani, ne svojom krivnjom, ostali bez primanja i ne mogu servisirati svoje dugove, te da im se novim zakonom želi omogućiti da pokrenu osobni stečaj.

Odluče li se na taj korak prvo bi prolazili kroz pokušaj izvansudske nagodbe, kasnije i sudske, a postupak bi završavao stečajem. Sva imovina dužnika pritom bi, kazao je ministar, išla na jedan kup, a dugovi na drugi, pa bi se zbrajalo ono što je ostalo i radila projekcija koliko dužnik može vraćati kroz jedno kraće razdoblje (od dvije do sedam godina).

"Ono što može vraćati to će morati vraćati i preuzeti obveze tolikog vraćanja, a onaj ostatak se onda može otpisati", rekao je Miljenić.

Naglasio je kako se Vlada sada, nakon više od dvije godine mandata, odlučila na ovaj zakon jer sada postoje kvalitetniji registri kojima se na bolji način mogu utvrditi prihodi i financijska situacija svakog građanina. Osim toga, dodao je, postoji i pokazni popis imovine, a svaka će zlouporaba rezultirati ispadanjem iz sustava i mogućih otpisa dugova.

Miljenić je ustvrdio i kako se takva mogućnost neće dati osobama koje su osuđene za kaznena djela, posebno onih zbog kojih moraju vratiti nezakonito stečenu imovinsku korist, kao ni osobama koje su bile u sustavu, ali svoj dug nisu "servisirale".

"Postojat će filteri da se ovo ne bi zloupotrebljavalo. S druge strane, postojat će i zaštita takvih dužnika da ni vjerovnici ne bi to eventualno zloupotrebljavali. Ne želimo doživotno od ljudi napraviti neku vrstu roblja, nego će postojati jedan period u kojem trebate servisirati i preuzeti obvezu. I kasnije, ako to obavite, taj dio duga će se otpisati", poručio je ministar.

"Ovo nije čarobni štapić koji će riješiti probleme, ovo je jedan težak, skup alat za društvo u kojem će se dati prilika ljudima koji su ne svojom krivnjom dovedeni u takvu situaciju", dodao je.

Miljenić je naglasio kako će za svako pokretanje osobnoga stečaja biti potreban pristanak dužnika. "Ne damo tu vjerovnicima da se iživljavaju nad dužnicima, dužnik će procijeniti hoće li ići u to i da li pristaje. No, kad jednom krene, bit će vrlo teško izaći iz toga da bi se dobile sve ove pogodnosti", rekao je.

Planira se, dodao je, i uvođenje savjetovališta u predstečajnoj fazi, u kojima bi građani dobivali obavijesti je li pokretanje osobnog stečaja dobro za njih ili ne.

Ministar je istaknuo kako se tu ne radi o oprostu, nego o mogućnosti otpisa dijela duga, ali da će to biti individualno, pri čemu će se veći iznosi duga moći otpisivati osobama koje nemaju radnu sposobnost ni imovinu, jer nije ni realno da će cijeli dug moći vratiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter