Miljenic: Ne trebaju nam javni ovršitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provedba ovrhe na novcanim sredstvima preko Fine u tolikoj je mjeri unaprijedila sustav ovrhe, da Ministarstvo pravosuda ne namjerava implementirati javnoovršiteljsku službu.

- Sustav ovrhe postao je ucinkovit i nema mjesta za javne ovršitelje, rekao je u utorakr ministar pravosuda Orsat Miljenic i dodao da ce se Ovršni zakon ipak mijenjati, ali s ciljem pojednostavljenja.

Nakon što je novoizabrana Vlada odgodila uvodenje javnoovršiteljske službe - izmedu ostalog i zbog panike koja je u javnosti zavladala nakon što se otkrilo da ce javni ovršitelji imati pravo ulaziti u domove dužnika i plijeniti im pokretnine - Ministarstvo pravosuda napravilo je analizu postojeceg sustava ovrhe.

Naime, Zakon o javnim ovršiteljima donesen je u prosincu 2010. godine, prije nego što je Fina preuzela provedbu ovrhe na novcanim sredstvima. Prema analizi Ministarstva pravosuda, provedba ovrhe na novcanim sredstvima preko Fine pospješila je naplatu dugovanja i pocela smanjivati broj sudskih predmeta. (S. Ab./NL)


Podijeli: Facebook Twiter