Miljenić i Reding spremaju rješenje za "lex Perković"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Zorana Milanovića i Europska komisija približile su se dogovoru o rješenju da bi se obustavio postupak protiv Hrvatske zbog neusklađenosti zakona kojim je reguliran europski uhidbeni nalog. Još nema službenih informacija o sadržaju kompromisa, no agencija Reuters objavila je, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika u Bruxellesu, da bi se skratio rok za stupanje na snagu zakonske izmjene kojom se ukida vremensko ograničenje za primjenu uhidbenih naloga.

Navodno bi, piše Reuters, spomenuta izmjena počela vrijediti već 1. siječnja 2014., kao u slučaju Češke, a ne tek 15. srpnja sljedeće godine. "Pojedinosti još treba dogovoriti", izjavio je za Reuters taj dužnosnik te dodao da će se hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić idućega tjedna susresti s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding da bi usuglasili uvjete kompromisa.

U Banskim dvorima potvrđuju da su blizu kompromisa s Komisijom, ali negiraju da je on vezan uz datum 1. siječnja 2014. godine.

- To jednostavno nije istina. Postoje konture dogovora s Viviane Reding i nakon što ga EK prihvati, ministar Orsat Miljenić i europska povjerenica zajednički će u Bruxellesu predstaviti taj dokument. Bit će to vjerojatno idući tjedan, no 1. siječnja 2014. nije tema razgovora. Zasad je prerano govoriti o tome na čemu radimo i što bi bio predmet kompromisa, temeljem kojeg bi Komisija odustala od uvođenja zaštitnih mjera, rekao nam je izvor iz Vlade.

U Komisiji nisu htjeli komentirati navode da je postignut kompromis, ponovivši da su u tijeku konzultacije s hrvatskim vlastima.

- Nikakva odluka još nije donesena. Nastavit ćemo sljedećih dana razmatrati različite opcije i moguća rješenja, kao što je dogovoreno u telefonskom razgovoru predsjednika Komisije i hrvatskog premijera, kazala je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenhilde Hansen. (D. CIGLENEČKI, I. FRLAN/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter