Miljenić: Europski uhidbeni nalog mora se poštovati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je danas da će se i u slučaju Josipa Perkovića, kao i u svakom drugom slučaju,  primjenjivati zakon, to jest europski uhidbeni nalog (EUN) koji je danas stupio na snagu.

Napomenuo je da je takvih osoba, hrvatskih državljana na koje se odnosi EUN, ukupno 29, od kojih manje od pola i boravi u Hrvatskoj, rekao je jutros Miljenić u intervjuu za Hrvatski radio u emisiji "A sada Vlada".

Ne želeći, kako je rekao, spekulirati hoće li biti uhićenja već prvog dana nove godine, Miljenić je opisao postupak policije, Državnog odvjetništva i nadležnog suda. Pojasnio je da policija koja je zaprimila nalog privodi u Državno odvjetništvo na saslušanje te na nadležni županijski sud istražnom sucu, ovisno o tome pristaje li privedena osoba na izručenje ili ne.

Nikada nitko ne treba ulaziti u predmet osim suda koji o njemu odlučuje sukladno zakonu koji je vrlo jasan, naglasio je, komentirajući na novinarski upit medijsku eksponiranost slučaja "Perković".

Miljenić je rekao da je taj slučaj dobio puno veću pozornost no što zaslužuje, jer je to samo jedan od niza predmeta,  zaprimili su ih ukupno 146, od kojih je 31 osoba već predana stranim državama.

- Suradnja ide uredno od 1. srpnja i nije dobro izdvajati bilo koji predmet i prepustimo sudu odlučivanje. Nečija funkcija nije nikakva zapreka za izručenje bez obzira na to koju je funkciju neka osoba ranije obnašala, kazao je odgovarajući na upit treba li Perkovića izručiti s obzirom na to da je nekadašnji prvi obavještajac.

Upitan kako komentira nedonošenje izmjena Ustava odnosno odredbe o nezastarijevanju teških ubojstava Miljenić je odgovorio da ne vidi povezanost toga sa slučajem "Perković" i da je riječ o puno važnijem pitanju od tog konkretnog slučaja. 

- Negdje je iznesen podatak da je bilo 68 političkih ubojstava i ako maknemo samo jedno, ostaje 67 koja se neće moći progoniti bez promjena Ustava. Ima drugih višestrukih i teških ubojstva, koja se sada ne mogu progoniti jer nismo promijenili Ustav i ubojice možda šetaju među nama, upozorio je Miljenić. Promjena Ustava je civilizacijski iskorak koji moramo napraviti, neovisno o ovom slučaju, istaknuo je Miljenić.

Upitan hoće li u Saboru u siječnju biti dovoljna većina za promjenu Ustava, Miljenić je odgovorio da ne vidi zašto bi netko bio protiv toga da se višestruki ubojice iz bliže ili dalje prošlosti, koji su na slobodi zbog zastare, procesuiraju.

Ministar je pojasnio da se neće uvoditi nova kaznena djela jer bi to bilo suprotno svim pravnim postulatima, već će se posebnim propisom popisati kaznena djela - koja su već postojala - na koja se odnosi nezastarijevanje. 

Upitan je li zadovoljan učinjenim u svom resoru u protekle dvije godine mandata Miljenić je rekao da je stanje bolje nego što je bilo i da u globalu može biti zadovoljan i vjeruje da će do kraja mandata biti provedeno sve što je i zacrtano. Očekuje reorganizaciju pravosudnih tijela neophodnu za pružanje bolje usluge građanima i u to spada radikalno smanjenje broja sudova. Građanima se neće smanjiti dostupnost sudova, no trebala bi se povećati kvaliteta suđenja. Također smatra da organizacijskim mjerama treba postići veće smanjenje broja zaostalih predmeta koji je i dalje visok.

Naglasio je važnost izmjena prekršajnog zakona kojima će se bitno ubrzati postupak i povećati naplaćenost izrečenih kazni te poručio prekršiteljima da ne računaju na zastaru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter